Odobrena hitna nabavka reagenasa za transfuziju u Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš

Foto: Radiocity

Kako je istakla direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić – odobrena je hitna nabavka reagenasa za transfuziju u Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Niš. Ona je dodala da će stići najkasnije do petka.

Komentarišući navode u medijima da će zbog nedostatka reagenasa u Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Niš biti onemogućen rad na klinici, što bi dovelo do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja, Radojević Škodrić je navela da te reagense koji su nestali nabavljaju bolnice, a ne Republički fond za zdravstveno osiguranje.

“Po zakonu reagensi za laboratoriju, osim za transfuziju, se nabavljaju preko Republičkog fonda. Dakle, reagense za transfuziju nabavljaju same bolnice. Bolnice raspisuju tendere kada im nedostaje, a novac za to im daje Republički fond za zdravstveno osiguranje”, objasnila je ona za TV Hepi.

Ona je navela da su reagensi u toj klinici potrošeni pre nego što se očekivalo i da je problem u tome što nije blagovremeno raspisana nabavka. Navela je da svih ostalih reagenasa koji se nabavljaju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ima, jer se na vreme sve traži.

“Svih ostalih reagenasa što se nabavljaju preko Republičkog fonda se na vreme traži, na vreme dostavljaju i kao što znate ne postoji nikakav problem. Mislim da je ovde veliki problem komunikacija između naših zdravstvenih radnika”, rekla je ona.

Global Digital Clinik