Odbori SNS-a glasali o (ne)poverenju Stefanoviću i Lončaru

Niški odbor SNS-a sinoć je na sednici izglasao nepoverenje Nebojši Stefanoviću i Zlatiboru Lončaru. Ceo proces odvijao se u tajnosti a zvaničnih informacija nema. Osim niškog i brojni odbori širom Srbiju takođe su prema pisanju pojedinih medija glasali za ove odluke. Za članstvo odluka o izglasavanju nepoverenja Stefanoviću nije iznenađenje, ali za Lončara jeste.

Nezvanične najave da je planirano da se članstvo izjašnjava o poverenju jednom od osnivača SNS, članu Predsedništva, potpredsedniku Glavnog odbora, bivšem ministru policije, a trenutno ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, sada su nezvanične objave da je njemu nepoverenje u Nišu izglasano.

Širom Srbije pa i u Nišu, juče su organizovane hitne sednice odbora SNS-a, sa dve tačke, a to je izglasavanje nepoverenja ministrima Stefanoviću, i Lončaru. Za članstvo je ipak nepoznanica da li su glasali za njihove funkcije u stranci ili za pozicije koje trenutno zauzimaju u državi, ili to po automatizmu znači i jedno i drugo.

“Pozvali su nas ujutru i rekli da moramo hitno na sastanak stranke kasno popodne da izglasamo nepoverenje Stefanoviću i Lončaru, tako je i bilo, izglasano je nepoverenje. Obrazloženje je bilo da obojica prema procenama stranke narušavaju ugled SNS-a, meni je to bilo očekivano za Stefanovića, ali za Lončara je bilo iznenađenje”, kaže za Naissus. Info jedan član niškog odbora SNS-a.

Međutim, ni on, kao ni brojni izvori drugih medija nisu mogli da potvrde šta tačno ova procedura znači, da li je to unutarstranački postupak koji vodi isključenju ili se odnosi na njihov rad na ministarskim mestima.

Izjašnjavanje stranke o radu pojedinih funkcionerima najavio je njen predsednik Aleksandar Vučić. To izjašnjavanje se, međutim, sada sprovodi u najstrožoj tajnosti. Niški funkcioneri su  bez odgovora i zvanične potvrde o tome da su i kako glasali, odnosno ne potvrđuju navode da se radilo o izgasavanju nepoverenja Stefanoviću i Lončaru.

Osim Niša prema navodima pjedinih medija juče se glasalo o istoj odluci i u drugim mestima u “unutrašnjosti”, poput Sokobanje i Aleksinca. Prema pisanju Nova.rs, na sednici Predsedništva SNS održanoj 5. maja predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić dobio je nalog da se u roku od 15 dana svi opštinski odbori u Srbiji izjasne da li su zadovoljni radom svojih čelnika. Pozadina ovoga, kako je već pisao portal Nova.rs, jeste novi udar na aktuelnog ministra odbrane i šefa beogradskog odbora SNS Nebojšu Stefanovića i čišćenje njemu odanih kadrova.