Odabrani filmovi sa Berlinala 2019. u bioskopu Cineplexx Niš

Gete fest
Gete fest - bioskop Cineplexx

Osmi po redu Gete FEST, održaće se u bioskopu Cineplexx Niš u periodu od 24. do 29. oktobra. 

Ovogodišnja selekcija nudi izbor od 10 filmova sa Berlinala kroz koje se prožima tema krize u političkom, socijalnom, klimatskom/nuklearnom, ekonomskom, egzistencijalnom, emotivnom i stvaralačkom smislu. Po starom dobrom običaju na festival dovodimo kako debitantska ostvarenja tako i velikane nemačke kinematografje. 

Karte su u prodaji po ceni od 150 dinara.

 Festival počinje komedijom ,,25km/h” koja probija žanrovske klišee, iznenađuje scenama i neobično ozbiljnim razmatranjem tema o životu smeštenom u kolorit Švarcvalda. Narednog dana, očekuju nas filmovi ,,Samo obična žena” zasnovan na istinitoj priči koja se dogodila 2005. Godine u Nemačkoj, o devojci koju su ubila njena braća i ,,System crasher” dobitnik Nagrade Srebrni medved i kandidat za nagradu Oskar, koji nam donosi priču o devetogodišnja Beni koja s neobuzdanom energijom traga za ljubavlju, bacajući u očaj sve oko sebe. Slede filmovi ,,Melanholična devojka” i ,,Gunderman” dobitnik Nemačke flmska nagrade 2019. u šest kategorija: najbolji igrani flm, najbolja režija, najbolji scenario, najbolja glavna muška uloga, najbolja scenografja i najbolji kostim.

 Film ,,Lara” donosi nam priču o Lari koja na svoj šezdeseti rođendan treba da prisustvuje najvažnijem koncertu svog sina, profesionalnog pijaniste, ali nikako ne uspeva da stupi u kontakt sa njim. Ovaj film je nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija ocenila kao „naročito vredan”. Film ,,Golman Trautman” je istinita priča o nemačkom fudbaleru Bernu Trautmanu, koji tokom Drugog svetskog rata dospeva u britansko zarobljeništvo. Dobitnik je Bavarske filmske nagrade u kategoriji produkcije. Film ,,Bio sam kod kuće” dobitnik je nagrade Srebrni medved na ovogodišnjem Berlinalu, za najbolju režiju. Sledi film ,,Atlas” koji nam donasi priču o porodičnim odnosima u krajnje opasnim okolnostima. Posledenjeg dana festivala biće prikazan film ,,Vakersdorf” koji je dobitnik Nemačke flmske nagrade 2019. u kategoriji najbolja flmska muzika a od strane Nemačke institucije za ocenjivanje flmova imedija ocenjen kao „naročito vredan“.

 Sve projekcije filmova u okviru GETE FEST-a, biće održane u bioskopu Cineplexx Niš u Stop Shop ritejl parku u periodu od 24. do 29. oktobra, u sali 5.

 Cena ulaznice za projekcije filmova Gete FEST-a iznosi 150 dinara.