Od sutra tri punkta za vakcinaciju u Kliničkom centru

tri punkta
Stari KC Niš. Izvor: Vikipedija Foto: Milorad Dimić

Sutra, 12. februara, počinju da rade tri punkta za vakcinaciju u Kliničkom centru.

Nova tri punkta za imunizaciju stanovništva ubrzaće proces vakcinacije, koja je ključna u borbi protiv koronavirusa, smatra direktor ove ustanove Zoran Pešić.

Dvadeset ekipa za vakcinaciju dnevno će obavljati oko 600 vakcinacija. Građanima će pozivi stizati preko e-Uprave.

“Sutra i prekosutra dobićemo jednu količinu vakcina koje ćemo dati građanima Niša po spiskovima i redosledu koji će nam dostaviti Ministarstvo zdravlja”, istakao je Perišić.

On je kazao da niški Dom zdravlja nastavlja i dalje sa vakcinacijom stanovništva protiv korona virusa, a 600 gradjana koji će dnevno biti vakcinisani na punktovima u UKC-u rasteretiće sistem Doma zdravlja.

Dodao je da će gradjani Niša sutra i preksutra u UKC-u biti vakcinisani ruskom vakcinom “Sputnjik”.

Perišić je apelovao da se gradjani pridržavaju mera koje propisuje republički Krizni štab i da se prijavljuju za vakcinaciju.

Iskazivanje interesovanja za vakcinaciju traje nekoliko minuta i veoma je jednostavno. Svi građani to mogu učiniti preko internet stranice eUprave. Nakon prijave ćete u bliskoj budućnosti dobiti vreme i mesto vakcinacije.

Ukoliko osoba zainteresovana za vakcinaciju ne poseduje računar, može se prijaviti i telefonski putem kontakt centra. Broj telefona za prijavu je 0800 222 334, svakoga dana od 8 do 20 časova.

Epidemiološka situacija nestabilna

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik generalnog direktora Univerzitetskog Kliničkog centra Niš, rekao je danas da broj novozaraženih na jugu raste.

Kako je rekao, broj novozaraženih na jugu ne raste dramatično, ali broj hospitalozovanih je svakog dana od 5 do 10 odsto veći. Janković je izjavio da nije optimističan i da ne očekuje da se broj zaraženih drasttično smanji u naredne tri nedelje.

Problem je ističe, predstojeći praznik, jer će veliki broj ljudi otići na skijališta i u banjske centre. On smatra i da se epidemiološke mere ne poštuju precizno. Kako kaže, zaražavaju se mladi ljudi, a potom virus prenose na svoje prijatelje i starije ukućane.

Izvor: Beta

Global Digital Clinik