Od septembra u školama novi obrazovni profili i izborni predmeti

U srednjim stručnim školama će se I dalje raditi na dualnom obrazovanju I povezivanju škola sa privrednim subjektima Od septembra u školama novi obrazovni profili i izborni predmeti
U srednjim stručnim školama će se I dalje raditi na dualnom obrazovanju I povezivanju škola sa privrednim subjektima Od septembra u školama novi obrazovni profili i izborni predmeti

Osmi razred osnovne škole na kraju školske 2017/2018 godine, prema prvim statistikama, završiće 71.661 učenik dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka.

Broj slobodnih mesta veći je za 6.14% od broja učenika.

Preko te kvote u 60 škola u ukupno 63 odeljenja ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počinje danas i traje do 14. maja.

Ukupno u gimnazijama ima 19.062 mesta.

U četvorogodišnjem školama ima mesta za 60.640 učenika, u trogodišnjim 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 i jednogodšnje 306 mesta.

U dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u oko 120 odeljenja.

Za školsku 2018/2019. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je više novih obrazovnih profila, inoviralo i osavremenilo neke koji su od ranije u sistemu a neke od profila koji su ranije bili realizovani u statusu ogleda prevelo u redovan sistem.

Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima kao i normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika. Neki od ovih obrazovnih profila biće realizovani po modelu dualnog obrazovanja.

Od školske 2018/2019. godine po novim planovima i programima nastave i učenja biće uvedeni novi profili:

Elektrotehničar za informacione tehnologije, Tehničar za lovstvo i ribarstvo, Tehničar grejanja i klimatizacije, Livački kalupar, Brodomonter, Elektromonter mreža i postrojenja, Operater osnovnih građevinskih radova, Operater u prehrambenoj industriji, Cvećar – vrtlar, Elektrotehničar računara, Elektrotehničar energetike.

Uvode se i profili:

Vozač motornih vozila, Tehničar drumskog saobraćaja, Turističko-hotelijerski tehničar, Građevinski tehničar i Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina.

Obrazovni profil Turističko-hotelijerski tehničar zameniće dosadašnji obrazovni profil Turistički tehničar, obrazovni profil Građevinski tehničar zameniće obrazovni profil Građevinski tehničar za niskogradnju; dok će obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina zameniti dosadašnji obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje.

Novine za gimnazijalce

Gimnazijalce, one koje ove godine upišu razred očekuje na kraju školovanja matura koja že im otvoriti fakultetska vrata i zameniti prijemne ispite na visokoškolskim ustanovama.

Od naredne školske godine u septembru učenici gimnazija će birati dva od šest ponuđenih izbornih programa, što znači da će nedeljno pohađati dva školska časa više. 

Cilj ovih izmena u nastavnim planovima i programima je da učenici usvoje kritičko mišljenje, da ne uče gradivo napamet, da povezuju činjenice iz više predmeta, da se sretnu sa preduzetništvom i timskim radom.

S novom školskom godinom gotovo stižu:

  1. Jezik, mediji i komunikacija
  2. Pojedinac, grupa i društvo
  3. Zdravlje i sport
  4. Obrazovanje za održivi razvoj
  5. Umetnost i dizajn
  6. Primenjene nauke

U drugoj godini gimnazijalci mogu da nastave da pohađaju iste predmete, ali mogu da izaberu i dva nova programa ukoliko su se njihova interesovanja promenila. Kada završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno 9 programa, koja će učiti u trećoj i četvrtoj godini.

Praksa za gimanzijalce – sami će birati predmete

Od septembra gimnazijalce očekuje praksa sa akcentom na prirodne nauke. Fizika, hemija ili biologija će se ubuduće učiti u laboratorijama, što znači da će biti uveden povećan broj časova zbog vežbi.

U srednjim stručnim školama će se i dalje raditi na dualnom obrazovanju i povezivanju škola sa privrednim subjektima

Global Digital Clinik