Od ponedeljka prijemni ispit za nemački jezik na Filozofskom fakultetu

predavanja na fakultetima
Filozofski fakultet Niš. Foto: Ilustracija

Oni koji žele da studiraju nemački jezik i književnost imaće prilike da polažu prijemni ispit na Filozofskom fakultetu već prvog dana naredne sedmice, od 15 do 17 sati. Na studijsku grupu koja je tek akreditovana, moći će da se upiše 30 brucoša, od kojih petoro neće plaćati školarinu.

Kako je akreditacija posle mnogo muka završena, dekanica Filozofskog Natalija Jovanović kaže da očekuju dozvolu za rad grupe, a da vu petak počinje prijava zainteresovanih za studiranje nemačkog jezika, dok ih u ponedeljak očekuje prijemni ispit, na kome će moći da pokažu svoje znanje iz ovog jezika.

Dekanica Filozofskog fakulteta, Natalija Jovanović, kaže da će morati da ubrzaju sa prijavljivanjem studenata, jer već kasne.

Za upis na ovaj fakultet ostalo je svega pet budžetskih mesta , i ona će biti dodeljena budućim germanistima. Jovanovićeva očekuje da će sledeće godine moći da upiše više onih koji će studirati nemački u Nišu o trošku Republike.

Za sledeću godinu očekujemo da dobijemo od Vlade bar 20 mesta na budžetu za ovaj program – rekala je Jovanovićeva.

Podsetimo, brucoši bi indekse trebalo da dobiju do 9. novembra, kada je Dan fakulteta, a već 12. počinju predavanja.

Germanisti u deficitu

 Podaci sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da su germanisti na jugu Srbije deficitarni, te postoji potreba da Filozofski školuje ove kadrove.

Interesovanje je neverovatno bilo sve vreme. Ne možete da zamislite na kakve smo sve prepreke nailazili da nam se u jednom trenutku učinilo besmisleno. Međutim, upravo interesovanje te dece i potreba za kadrovima su nas naveli da ne odustajemo. Često su zvali direktori škola iz Vranja, Leskovca da li možemo da im ponudimo nastavnika ili profesora nemačkog jezika – dodaje Jovanovićeva.

Prostor diktira broj studenata

Jovanovićeva ističe i moguće proširenje grupe u zavisnosti od stasavanja kadrova i interesovanja. Ograničavajući faktor što se broja studenata tiče, na niškom Filozofskom fakultetu je i fizičke prirode, jer, prema njenim rečima, nema dovoljno prostora.