Od 1. aprila usluge pratioca i personalnog asistenta preuzima „Mara“

Foto: Dragana Sotirovski FB

Povodom odluke da 22 deteta sa posebnim potrebama ostanu bez prava na uslugu ličnog pratioca, oglasila se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona navodi da je obrazloženje komisije da ako jedan od roditelja te dece nije zapošljen može da vrši funkciju ličnog pratioca deteta do škole.

Dragana Sotirovski kaže da nije korektno da roditelji zahtevaju pomoć od Grada, ukoliko je jedan od roditelja bez posla, koji može da vodi svoje dete u školu.

„Bilo je dosta prijava, javljali su se roditelji i pitali zašto nisu njihova deca dobila lične pratioce. Komisija je smatrala, s obzirom na to da smo finansijski povećali tu poziciju u budžetu u odnosu na prošlu godinu, da ukoliko roditelji nisu samohrani, a jedno od njih dvoje je bez posla, da ta osoba ipak može da brine o svom detetu i da ispunjava ulogu ličnog pratioca. Nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta, ako mu jedan od roditelja ne radi“, rekla je Sotirovski.

Dodala je da je ove godine pristiglo 77 prijava, a tri su odmah odbačene, jer su deca bila predškolskog uzrasta. Komisija je odlučila da se deci dodeli lična pratnja, gde su u pitanju samohrani roditelji, bez obzira da li roditelj radi ili ne.

Odluka komisije je čvrsta, da ako dete ima oba roditelja, a jedan od njih nije zapošljen, on treba da brine o svom detetu.

Sotirovski kaže da je veliki problem što neki asistenti nisu licencirani. Taj problem će biti rešen 1. aprila, kada „Mara“ bude licencirana kao ustanova, koja će pružati uslugu ličnih asistenata.

„Naši lični pratioci su u neku ruku pedagoški asistenti u samim školama, što ne bi smeli da rade. Ono što je najvažnije je da će od 1. aprila „Mara“ biti licencirana kao ustanova, i Grad će pružati tu uslugu preko naše ustanove, tako da će se taj novac, koji Grad opredeljuje, isplaćivati ljudima koji će biti licencirani za razliku od sadašnjih, koji, nažalost, nisu svi licencirani“, zaključila je gradonačelnica.