“Obezbeđena voda za piće za krave i konje na Suvoj planini”

suvoj planini
Foto: Pokret "Dveri"

Rukovodstvo opštine Gadžin Han je sa Ministarstvom za poljoprivredu dogovorilo finansiranje zbrinjavanja stoke na ispaši na Suvoj planini, piše Politika.

Prema pisanju “Politike” Opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede Srbije  su se dogovorili o dinamici, ali i finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja na ispaši na Suvoj planini, koji su posle presušivanja izvora na visoravni Rakoš bili ugroženi.

“Tačno je da je suša ovog leta pogodila izvorišta vode i da je postojala bozajan da konji i krave na paši na Suvoj planini budu ugroženi. Brzo smo, odmah pošto su nam meštani javili za problem iz sopstvenog budžeta izdvojili značajna sredstva i angažovali Vojsku Srbije da cisternama doprema vodu za pojenje stoke. Opština Gadžin Han podnela je sve troškove dostave vode, a susedna Bela Panaka obezbeđivala je smeštaj i ishranu pripadnika vojske koji su cisternama dovozili vodu do bazena na planini. Tako je bilo do nedelje, ali pošto je ugovor sa VS istekao, a i nestalo je novca u opštinskom budžetu zatražili smo hitno regovanje državnih organa. Održali smo u ponedeljak popodne sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu i brzo se dogovorili. Dostava vode već danas će biti uredno nastavljena, a koliko sutra, u četvrtak, delegacije Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava u ovom delu Srbije obići će teren na Suvoj planini kako bi se uverili da je sve pod kontrolom, ali i da bi se dogovorili šta još treba raditi,rekao je “Politici” predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

U tekstu se između ostalog navodi da će finansijska sredstva za vodu i prevoz cisterni do visoravi gde se nalaze krave i konji snositi Ministarstvo poljoprivrede.

Dveri: Žedna stoka i divlji konji na Suvoj planini umiru zbog nebrige SNS vlasti za selo i nomadsko stočarstvo

Članovi i predsednica Gradske organizacije Dveri Niš, na vesti o žednoj stoci i konjima koji umiru od iznemoglosti na Suvoj planini, uspeli su da se probiju teško prohodnim putem do visoravni Rakoš i prisustvovali potresnim scenama oko presahlog izvora, navode iz pokreta Dveri u Nišu.

“Oko praznih pojila bilo je više od tri stotine krava, teladi, konja i ždrebadi i sve životinje pokušavale su da, gazeći jedna preko druge uz užasnu riku i njištanje, u pravom stampedu dopru do bar neke kapi vode sa dna jedinog od bazena sa vodom. Ove slike zajedno sa pričom nemoćnih suvoplaninskih stočara, koje smo na Rakošu čuli, govore o tome da su lokalne samouprave opština Gadžin Han, Babušnica i Bela Palanka u operativnom rasulu, da lokalna vlast u Nišu i Štab za vanredne situacije sa gradonačelnicom Sotirovski nisu do sada pružili nikakvu pomoć, a da Ministarstvo za brigu o selu sa ministrom Milanom Krkobabićem, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Nedimović o nomadskom stočarstvu i agoniji srpskog sela brinu kao o lanjskom snegu”, ocenjuju iz pokreta “Dveri” u Nišu.