Obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji FOTO: Vlada republike Srbije

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO agresije prisustvovali su i članovi Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasadori Rusije i Kine u Beogradu, Aleksandar Čepurin i Čen Bo.

Na Trgu kralja Milana u prisustvu zvaničnika i velikog broja građana, uz zvuk sirena za vazdušnu opasnost, u 19.45 časova, u trenutku u kojem su pre dve decenije prvi avioni NATO nadleteli Srbiju i bacili prve bombe.

Agresija NATO trajala je 78 dana, a završena je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 10. juna 1999. godine, a prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi i ranjeno pet puta više.

Vučić je, obraćajući se okupljenima na Trgu kralja Milana, poručio da će smrt 2.500 civila tokom NATO agresije, a posebno 79 dece, za nas uvek biti zločin.

Za njih, čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje, rekao je on.

Predsednik Republike je, navodeći da 1999. godine gotovo da nismo imali prijatelje, rekao da smo tada bili suočeni sa koalicijom bogatih i moćnih koji su imali jasan cilj da nas poraze, unize i deo naše teritorije daju nekom drugom.

Aleksandar Vucic
FOTO: Vlada republike Srbije

On je istakao da je Srbija danas desetostruko jača nego 1999. godine, i naglasio da se naša zemlja poput ptice Feniks oporavila i od sankcija i od agresije.

Vučić se rasplakao dok se obraćao heroju koji je izgubio obe ruke i nogu

“Hvala vam na junaštvu, na odanosti otadžbini. Nema ništa preče i važnije od otadžbine. Hvala vam beskrajno za sve što se za otadžbinu uradili i decu spasili od zločinačkih mina”, rekao je Vučić i potresen njegovom sudbinom.

“Za razliku od vas, ja mogu i da plačem. Imam pravo na to, vi nemate, jer bi se vaša deca Bogoljub i Anđela ljutili”, rekao je kroz suze predsednik Vučić.

Na putu oporavka ne mogu da nas zaustave, a poraz Srbije ma koliko čekali, nećete dočekati. Srbiju niko ne može da pokori. Suština slobodne, nezavisne Srbije je da pognemo glavu kada mi to hoćemo, a ne kada oni to traže, naveo je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Srbima sa Kosova i Metohije kao najboljima među nama, koji čuvaju svoje ognjište i svoje srpsko ime i prezime, pri čemu je izrazio nadu da nikome neće pasti na pamet da ih napada i ubija.

Vučić je poručio da naš narod nećemo, ne smemo i ne možemo ostaviti na cedilu, i dodao da je narod Srbije odlučio da nećemo da budemo deo NATO, napomenuvši da nikome ne pretimo već samo hoćemo da štitimo svoju zemlju.

Predsedavajući Predsedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je NATO bombardovanjem izvršio stravičan zločin nad srpskim narodom koji je, po njegovim rečima, dugo pripreman.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je narod da se složi i ujedini u dobru, da pobedimo zlo koje nas je snalazilo, da odbranimo naše svetinje na Kosovu i Metohiji, i da se borimo da tu svetu zemlju sačuvamo i ostavimo u nasleđe onako kako su je nama preci ostavili.

 

Exe-Net