Obeležavanje „Svetskog dana farmaceuta“

Svetski dan farmaceuta
Svetski dan farmaceuta

Farmaceutska komora Srbije peti put za redom obeležava Svetski dan farmaceuta-25. septembar.

Ovaj poseban dan ustanovljen je od strane Međunarodne farmaceutske federacije (FIP). U svetu radi oko tri miliona farmaceuta a u Srbiji oko 7.000.

Cilj obeležavanja Dana farmaceuta je da se podstaknu aktivnosti koje promovišu ulogu farmaceuta u promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

Tema Svetskog dana farmaceuta za 2019. godinu je „Bezbedni i efikasni lekovi za sve upravo iz razloga što farmaceuti svojim bogatim znanjem i jedinstvenom ekspertizom doprinose da pacijenti dobiju maksimalnu korist primenom lekova.

Planirano je da se u velikom broju državnih i privatnih apoteka održi besplatno savetovanje za hronične pacijente kako bi u razgovoru sa farmaceutom proverili da li na pravi način koriste i čuvaju svoje lekove ali i razreše sve dileme koje imaju u vezi sa terapijom koju koriste.

Mnogi građani u svojoj terapiji imaju više lekova, a uz njih još koriste i različite dijetetske suplemente ili čajeve, ne znajući da neki od lekova ne smeju da se koriste uz određene druge lekove ili dijetetske suplemente.

Apoteke koje su se odazvale pozivu Farmaceutske komore Srbije da dobrovoljno učestvuju u akciji imaće na vidnom mestu istaknut poster a akcija će se sprovesti u periodu od 25. septembra do 2. oktobra 2019. godine.

Spisak apoteka koji učestvuju u ovoj akciji biće objavljena na sajtu Farmaceutske komore Srbije: www.farmkom.rs

Obeležavajući Svetski dan farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije nastavlja sve svoje aktivnosti koje imaju za cilj da unaprede apotekarski sektor Srbije i status profesije farmaceuta.