NPS: Nemamo opravdanje da ne učestvujemo na izborima

Đorđe Stanković
Foto: Đorđe Stanković

Nakon što su prihvaćeni zahtevi opozicije, nemamo opravdanje da ne učestvujemo na izborima 2. juna, rekao je danas potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Đorđe Stanković.

S obzirom na to da je predsednica Skupštine Ana Brnabić saopštila juče da će svi lokalni izbori koji su trebali da se održe u julu i avgustu biti raspisani za 2. juna, zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, Stanković ističe da će danas biti doneta konačna odluka o izlasku na izbore.

„Verujem da ćemo danas, u razgovoru sa partnerima, doneti konačnu odluku o izlasku na izbore 2. juna. Ako vlast bude pokušala da nas izigra, imaćemo odgovor na to“, istakao je Stanković.

On naglašava da je je opozicija bila poprilično čvrsta u svojim stavovima i zahtevima.

„Nakon krađe vremena i lažnog moralisanja, predsednica Skupštine je juče izjavila da prihvata tri minimalna zahteva koja smo još na početku postavili. Vlast je shvatila da je to najbolja odluka i za njih, jer neće morati da menjaju Ustavni zakon kako ne bi došlo do još veće krize. U takvoj atmosferi, u kojoj ih je opozicija stavila u takvu poziciju, činjenica je da su morali negde da popuste“, kazao je Stanković.

Govoreći o zahtevima opozicije, on kaže da je vlast zaista htela da podeli izbore i dodaje da bi tom slučaju došlo do opšteg haosa i još veće krize.

„Naši zahtevi su bili minimalni. Sada treba da se krene u realizaciju, da se srede birački spiskovi, da javni servis poštuje zakon i profesionalno radi… Manja je šansa da dođe do problema na biračkim mestima, s obzirom na to da će sve biti održano u istom trenutku i verujem da je to šansa za opoziciju“, dodao je Stanković.

Kada je u pitanju formiranje nezavisne komisije koja bi se bavila revizijom biračkog spiska, Stanković kaže da postoji koncept koji je predložila CRTA.

„Komisija bi trebalo da bude sastavljena od tri predstavnika vlasti, tri predstavnika opozicije i tri predstavnika nevladinih organizacija koje su se bavile izborima. Na kraju, ispoštovali su naše zahteve i to je najbitnije. Svakako, bilo bi dobro da imamo više vremena, ali ovo je politika i spremni smo da brzo i efikasno radimo“, dodao je on.

Kao član delegacije Srbije u ovom sazivu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Stanković je ocenio da je Srbija, koja je nastupala jedinstveno i glasala protiv prijema „Kosova” u Savet Evrope, ipak preglasana.

„Svi smo se zalagali za to da „Kosovo“ ne treba da bude primljeno u Savet Evrope. Bilo je normalno glasati protiv takvog mišljenja. Ne znamo šta je sve zapravo prihvaćemo Ohridskim sporazumom, ali očigledno da je sve ovo sa Savetom Evrope posledica sprovođenja francusko-nemačkog plana i ohridskog sporazuma“, zaključio je Stanković.

Global Digital Clinik