Novogodišnja izložba učeničkih radova zadruge „Nadeždine pčelice“ i zadruge „Suncokreti“

Foto: GO Medijana

Učenička zadruga „Nadeždine pčelice“, koju je osnovala OŠ „Nadežda Petrović“ Sićevo, imaće zajedničku Novogodišnju izložbu radova zajedno sa Učeničkom zadrugom „Suncokreti“, koju je osnovala Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“ u Delta planetu 20. i 21.12.2022. u periodu od 10 do 22h.

Učenička zadruga “Nadeždine pčelice” Osnovne škole “Nadežda Petrović” u Sićevu je osnovana 8.7.2020. god. sa ciljem podsticanja razvijanja pozitivnog odnosa učenika prema radu i profesionalne orijentacije, povezivanja nastave sa svetom rada, razvijanja svesti o odgovornosti za preuzete obaveze, kao i razvijanja pozitivnog odnosa prema timskom radu i preduzetništvu.

Pretežna delatnost zadruge je gajenje začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja. U zadruzi lepo funkcioniše timski rad učenika, nastavnika i roditelja, ukupno brojimo 92 člana.

U sklopu zadruge postoje dve sekcije i to poljoprivredna sekcija i kreativna radionica. U okviru poljoprivredne sekcije sadimo razne poljoprivredne kulture poput krompira, pasulja, kukuruza kokičara i tikvi. Sadnja cveća i sređivanje školske leje je takođe omiljena aktivnost u okviru ove sekcije.

Realizovali smo i projekat Podizanje zasada šljiva zahvaljujući finansijskim sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje rada učeničkih zadruga, koja su dodeljena na osnovu javnog poziva ministarstva i odluke ministra prosvete.

Dodeljena su nam i sredstva grada Niša u iznosu od 299.800,00 din za nabavku sušare u narednom periodu. U okviru kreativne radionice izrađujemo suvenire, ukrase, priveske i magnete. U radu kreativne radionice koristimo CNC mašinu, koju je nabavila škola, kako bismo pravili razne suvenire i priveske od šper ploče. Imamo i ručno izrađene suvenire za čiju izradu koristimo konac, ukrasni papir i drvo.

Radove smo izlagali na mnogobrojnim izložbama u našoj školi, kao i drugim školama, u Niškoj Banji, na sajmu zadrugarstva za škole dobitnice sredstava za unapređivanje rada učeničkih zadruga u Beogradu, prvoj zajedničkoj izložbi učeničkih zadruga grada Niša u Tvrđavi, Danima žalfije u Sićevu, Etno susretima u Niškoj Banji, manifestaciji „Dani sićevačke berbe“ i Prvoj regionalnoj konferenciji učeničkih zadruga u Nišu.

Učenička zadruga koristi sredstva za nabavku nastavnih sredstava za unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada, finansiranje ekskurzija za učenike slabijeg materijalnog stanja, kao i humanitarne akcije. Negujemo kolektivni odnos među učenicima, zajedničku saradnju učenika, nastavnika i roditelja, razvijamo radne navike, kreativnost, inicijativu i odgovornost u radu.