Klinički centar Niš nema upotrebnu dozvolu

Klinički centar Niš nema upotrebnu dozvolu
Foto: Fonet/ Slobodan Miljevic

Klinički centar Niš, koji je 17. decembra prošle godine svečano otvoren, uz prisustvo bezmalo kompletnog državnog vrha i veliku marketinšku pompu, radi bez upotrebne dozvole. 

Nadležna Komisija za tehnički pregled je ovaj objekat, koji je vlast označila kao „najbolji Klinički centar na Balkanu“ i urbanističko „remek-delo“ pustila samo u „probni rad“, kako bi utvrdila njegovu „podobnost za upotrebu“. Ovakav rad novog KC-a mora biti okončan najkasnije 2. avgusta ove godine, do kada bi on morao imati upotrebnu dozvolu.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, Komisija za tehnički pregled može da odobri puštanje nekog objekta u probni rad „ako se radi utvrđivanja podobnosti objekta za upotrebu, moraju vršiti prethodna ispitivanja i provera instalacija, uređaja, postrojenja, stabilnosti ili bezbednosti objekta, uređaja i postrojenja za zaštitu životne sredine, uređaja za zaštitu od požara ili druga ispitivanja, ili ako je to predviđeno tehničkom dokumentacijom“. Probni rad može trajati najduže godinu dana, a za to vreme Komisija za tehnički pregled „proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole i izveštaj o tome dostavlja investitoru“.

Klinicki centar

Komisija za tehnički pregled je 2. avgusta ove godine izdala potvrdu o puštanju u probni rad novog KC-a, u kojoj se navodi da je takav rad odobren „radi utvrđivanja podobnosti ovog objekta“, te ocenjuje da su radovi na njemu „izvedeni u skladu sa idejnim projektom“. Istoga dana druga Komisija za tehnički pregled je izdala potvrdu o puštanju u probni rad spoljnog prostora i infrastrukturne instalacije za potrebe novog KC-a. Na čelu obe komisije je arhitektkinja Ana Jojić.

– Puštanje u probni rad znači da su građevinski radovi na objektu završeni, a da je u roku od godinu dana potrebno otkloniti tehničke nedostatke, zbog čega još uvek u objektu može da bude nekih „majstora“, ili doraditi tehničku dokumentaciju. Tada Komisija za tehnički pregled treba da izvrši prijem objekta, a on dobija upotrebnu dozvolu. Niška Direkcija za izgradnju grada Niša se „nudila“ da obavi tehnički nadzor i prijem objekta novog Kliničkog centra, za samo jedan odsto vrednosti investicije, ali smo odbijeni, iako smo bili najpovoljniji, a pri tom imamo 40 inženjera – kaže za naš list Branislav Jovanović, bivši i dugogodišnji čelnik ove direkcije.

 Na sajtu niškog Kliničkog centra objavljeno je da novi KC za sada raspolaže rešenjem Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš, donetim u decembru prošle godine, pred njegovo svečano otvaranje, u kojem je navedeno da su „ispunjeni zakonom propisani uslovi za rad određenih organizacionih jedinica KC Niš i obavljanje zdravstvene delatnosti u pogledu kadrova, prostorija, opreme i lekova“. Nešto ranije niški Odsek za sanitarni nadzor dao je i sanitarnu saglasnost za korišćenje objekta novog KC-a, uz ocenu da je on „izgrađen u skladu sa sanitarnim uslovima utvrđenim u idejnom projektu“.

Novi Klinički centar Niš, zapravo veliku zgradu pridodatu starom KC-u, izgradila je italijanska firma INSO, uz veći broj podizvođača. Radovi su započeli sredinom oktobra 2013. godine, a rok za njihov završetak bio je 32 meseca i probijen je nekoliko puta. Prema podacima na sajtu KC-a, vrednost radova iznosila je 32 miliona evra, obezbeđenih kroz kredit Evropske investicione banke.

Upotrebnu dozvolu ima samo trafostanica