Novi format Liga Šampiona od 2024/25

Liga Šampiona

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) odobrio je novi format klupskih takmičenja od sezone 2024/25, prema kojem će u Ligi Šampiona učestvovati 36 umesto dosadašnja 32 kluba.

U novom sistemu ukida se takmičenje po grupama i svakom klubu se obezbeđuje igranje 10 utakmica u zajedničkoj ligi.

Svakom klubu biće garantovano najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv tri ekipe kao što je do sada bio slučaj.

Prvih osam klubova bi nakon 10 kola izborilo plasman u osminu finala.

Klubovi plasirani od 9. do 24. mesta igrali bi plej-of za osminu finala, a poslednjih 12 klubova završilo bi takmičenje.

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se, ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom.

Plasman u Ligu Šampiona i dalje će zavisiti od učinka ekipa u nacionalnim prvenstvima.

Reforme su usledile nakon savetovanja s predstavnicima svih članica UEFA, a reformu su podržali i Upravni odbor Evropskog udruženja klubova (ECA) i Odbor UEFA za klupska takmičenja, koji je sastavljen od većine klupskih predstavnika.

Novi format je predstavljen nakon najave pokretanja nove Superlige, koju je osnovalo 12 evropskih velikana.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je da novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u celoj Evropi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduslov plasmana, “ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti”.

On je naveo da će ovaj format takmičenja “omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim učesnicima u evropskom fudbalu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu”.

Slične promjene formata biće primijenjene i na Ligu Evrope (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Evropsku ligu konferencija (šest utakmica u ligaškoj fazi).