U Gerontološkom centru još šestoro korisnika i jedan zaposleni zaraženi koronom

gerontološkom centru

Mesec dana od kako su prijavljeni novi slučajevi zaražavanja virusom korona u niškom Gerontološkom centru, zaraženo je još šestoro korisnika i jedan zaposleni.

Pre skoro meseca dana, kod 15 korisnika Gerontološkog centra Niš povrđen je virus korona, od kojih je 5 hospitalizovano. Tada je rečeno i da je 5 zaposlenih zaraženo, i da su u izolaciji.

  Uslovi posete korisnicima domova za stare: Vakcinacija, mere i rokovi

Dr Ivana Janićijević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, kaže da je sedmoro obolelih u fazi izlečenja, a da su ostali dobrog zdravstvenog stanja.

Ona ističe da je od ukupnog broja obolelih 14 korisnika izlečeno, a da je 6 u fazi izlečenja i da se nalaze u Domu. Dodala je da je jedan radnik u kućnoj izolaciji, a da je 9 zaposlenih izlečeno. Ona naglašava, da se zaraženi korisnici nalaze u crvenoj zoni i da se njiho stanje redovno prati.

Prema proceni Instituta, epidemiološka situacija u Gerontološkom centru je zadovoljavajuća. Dodaju i da se poštuju sve mere resornog ministarstva, kao i mere Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Niš.

Podsećamo pre nešto više od godinu dana korona je ušla u Gerontolški centar, zbog čega je tadašnji direktor ove ustanove Milan Stevanović uhapšen, nakon čega mu je i produžen pritvor, a početkom godine pušten je da se brani sa slobode.  Tada je čak 135 korisnika bilo zaraženo, a zvanično je preminulo 50 korisnika.

Krajem marta ove godine korona je ponovo ušla u Gerontološki centar kada je kod 15 korisnika povrđen je virus, od kojih je 5 hospitalizovano. Tada je rečeno i da je 5 zaposlenih zaraženo, i da su u izolaciji.