Novi energetski cenovnik za domaćinstva u Srbiji: rast cena gasa i struje od maja

Elektroprivreda Srbije struje

Ministarstvo energetike Srbije je saopštilo da će od 1. maja cena struje porasti za 8%, a cena gasa za domaćinstva za 10%. Nova cena po kilovat satu sa PDV-om za struju će biti 13,31 dinara, dok će gas koštati 4,91 dinara. Prethodno povećanje cena za struju i gas bilo je 1. januara.

Iako su cene povećane, Ministarstvo je istaklo da će nove cene energije za domaćinstva u Srbiji i dalje biti među najnižim u Evropi. Takođe su naglasili da Vlada ulaže dodatna sredstva kako bi osigurala da energetski sistem funkcioniše bez problema.

Ministarstvo je pozvalo lokalne vlasti da pomognu svim potrošačima koji imaju pravo na status energetski siromašnih kupaca kako bi ostvarili značajna smanjenja računa. Vlada je izdvojila do 4 milijarde dinara za pomoć najugroženijim potrošačima.

Povećanje cena energije ranije je najavljeno kao mera koju zahteva Međunarodni monetarni fond (MMF) od Srbije. Nove cene su preporučili MMF, Svetska banka i Fiskalni savet kao ključni korak ka postizanju energetskih cena koje se podudaraju sa tržišnim stopama.

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, ranije je izjavio da će prvo povećanje cena za gas ove godine verovatno biti 10% od 1. maja, a da ako bi se primenilo novo povećanje, to ne bi bilo do poslednjeg kvartala 2022. godine i ne bi bilo dvocifreno. Međutim, ispravak Ministarstva je potvrdio da će cene gasa zaista biti povećane za 10%.

Eksperti su upozorili da su trenutne cene energije u Srbiji neodržive, ali su istakli potrebu za reformama i racionalizacijom u javnim preduzećima pre nego što dođe do povećanja cena.

Global Digital Clinik