Novi drveni most u Tvrđavi neupotrebljiv za brojne Nišlije

Foto: Grad Niš

Godinama je stari drveni most u Tvrđavi, oronuo i nebezbedan, čekao na rekonstrukciju. Dok su se od predstavnika vlasti nizala obećanja opopravci, most je sve više propadao i ugrožavao bezbednost građana,naročito studenata i đaka, koji svakodnevno tu prolaze.

Nakon više godina i „šminkerskih rekonstrukcija“ Direkcija za izgradnju grada je januara 2022. godine sklopila ugorov vredan 9,4 miliona dinara za izgradnju novog drvenog mosta, čiji je rok za realizaciju odavno probijen, a radovi su krenuli tek pošto je ugovor objavljen u javnosti i nakon reakcije i apela Dveri, građana i medija, nakon gotovo 10 meseci od potpisivanja ugovora i to po nalogu građevinske inspekcije.

U međuvremenu cena mosta je porasla za preko 2 miliona dinara zbog, kako je navedeno u obrazloženju, porasta cena sirovina, što se ne bi dogodilo da su radovi krenuli u predviđenom roku.

Iako nas je obradovala vest da je novi drveni most, posle svega ipak izgrađen, on je i dalje slika nebrige gradske vlasti prema Nišlijama! Svi građani moraju imati jednake mogućnosti i pristup, što i dalje nije slučaj. Nedostatak pristupa osobama sa invaliditetom i roditeljima koji kolicima ne mogu tu da prolaze, predstavlja loš primer i nesavestan odnos prema građanima.

Nažalost, s obzirom na dugogodišnje iskustvo sa gradskom vlašću, ovakav pristup, njihova nebriga prema Nišlijama i „ofrlje“ rad nas nisu posebno iznenadili. Smatramo da je neophodno da se pri renoviranju i izgradnji grada uzimaju u obzir potrebe svih građana. Zahtevamo od nadležnih da vode računa i osiguraju pogodnosti i pristup osobama sa invaliditetom u svim daljim projektima, kao i da ih prilagode porodicama sa malom decom i starijim licima.

Informativna služba Dveri Niš