Nova knjiga prof. dr Kamenka M. Markovića “Trag”

Nova knjiga prof. dr Kamenka M. Markovića
Nova knjiga prof. dr Kamenka M. Markovića "Trag"

U knjizi “Trag” objavljenoj ovih dana, prof. dr Kamenko M. Marković analizirao je stvaralaštvo šestorice slikara i jednog kaligrafa.

Zajednički imenitelj im je da su svi oni, na svoj način, vezani za prostor jugoistočne Srbije.

To su Sima Čemerikić,( 1906-1973), Ivan Rančić (1906-1987), Zlatko Pavlović(1947-) Momir Armuš( 1951-) Nenad Corelj (1960-), Birgita Ristić(1973-) i Aleksandar Stanković ( 1975-).

Čemerikić je bio profesor i direktor Umetničke škole u Nišu, i prvi školovani akvarelista. Zlatko Pavlović je poznati akvarelista iz Aleksinca, Armuš živi u Sokobanji i jedan je od najboljih akvarelista u Srbiji, Corelj živi i stvara u Knjaževcu . Akvarel je njegova omiljena tehnika. Birgita Ristić živi u Babušnici i slika čarobne predele svog zavičaja. A. Stanković je kaligraf iz Niša. Javnost do sada ništa nije čula o Ivanu Rančiću rođenom u Kraljevom Selu ( danas Minićevo),koji je svoj život proveo u Švajcarskoj, nakon što je pobegao iz jednog logora u Austriji 1942. Završio je u Lozani 1951. Školu lepih umetnosti. “Njegovo slikarstvo nastalo daleko od rodne grude predstavlja poslednju još neispisanu stranicu srpske istorije umetnosti 20. veka.

Poseban odeljak knjige nosi naziv “Skica za jedan portret”, gde su dati biografski podaci o autoru knjige i mišljenja stručne javnosti o njegovim knjigama.

 

Global digital clinic