Nišville 2020: Termin zavisi od epidemiološke situacije i preporuka struke

Nišville 2020
Maja Mitic, Ivan Blagojevic i Branislav Miltojevic. Foto: Nisville

Nišville 2020 bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta, međutim, konačna odluka biće doneta 1. avgusta.

Nišville 2020 će se održati, ali njegov termin zavisi od epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba. “Da li će festival, odnosno, glavni muzički program, biti održan u predviđenom terminu od 13. do 16. avgusta – sa tada dozvoljenim brojem posetilaca, ili online – bez posetilaca , zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja. One se odnose na obavezan karantin od 14 dana za umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta , Nišville će biti održan između 10. i 13. septembra – verujemo, tada u boljim okolnostima, rekao je direktor Nišvilla.

Ivan Blagojević osvrnuo se i na tvrdnje da su festivali najopasnija žarišta. Zamolio je članove republičkog Kriznog štaba, kao i svih gradskih kriznih štabova da se
suzdrže od takvog komentarisanja festivala. “Pre svega mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere sociajlne distance. Sprovođenje tih mera bolje je nego što je to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima ili kafanama i klubovima.”

Direktor Nišvila je takođe zamolio krizne štabove da na nekoj od narednih sednica jasno razdvoje dozvoljeni broj okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.
“Nelogično je da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi ako trenutno samo na korzoima srpskih banja imamo nekoliko hiljada posetilaca.”

Osvrnuo se i na opstanak slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene. Istakao je da je važno da im se ne uskraćuje pravo na rad, makar i pred malobrojnom publikom.

Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata postavio Vinston Čerčil:

Zaštititi kulturu jednog naroda po svaku cenu.

Za početak – ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo, zaključio je Ivan Blagojević.

Nišville 2020: Objavljen je i program festivala

Nišville Stages

Dostava hrane u Nišu