Nišlije organizuju humanitarni bazar za Nataliju i Ivu

Humanitarni bazar za Nataliju i Ivu

Humanitarni bazar za Nataliju i Ivu održaće se danas, sutra i prekosutra kod Banke dobročinstva u Obrenovićevoj ulici.

Humanitarni bazar za Nataliju i Ivu počinje danas u 12 časova, i trajaće do 15. Nišlije koje žele da pomognu to mogu učiniti i sutra i prekosutra, od 11 do 15 časova.

Bazar se održava kod Banke dobročinstva u Obrenovićevoj ulici. “Na humanitarnom bazaru naći ćete razne poklone prigodne za 8. mart, ali i druge uglavnom ručno radjene proizvode koje su dobri ljudi donirali kako bi pomogli ovim nasmejanim sestrama”, kažu organizatori.

Danas se bazaru priključuju i učenici ETŠ “Mija Stanimirović” sa svojim radovima u želji da svojoj drugarici iz škole, Nataliji, pomognu da što pre ode po terapiju.

Natalija i Iva boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta.

Natalija (2004) i Iva (2006) su rođene kao zdrava deca, ali se kod Natalije bolest pojavila u devetoj godini. Prvo je uticala na srce – pojavila joj se kardiomiopatija (zadebljanje srčanog mišića). Zatim se odrazila na noge i torzo, počela je nestabilno da hoda, često se saplitala, imala je tremor ruku, počela je sporije da govori i dobila ozbiljnu skoliozu kičme.

Tada je postavljena dijagnoza. Urađena su genetska testiranja kojima je utvrđeno da je i mlađa sestra Iva nosilac gena, iako se do tada kod nje bolest nije manifestovala.

Ovim devojčicama je neophodno lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini. Da bi došlo do trajnijeg poboljšanja njihovog zdravlja i spašavanja njihovih života, prema rečima lekara iz Ukrajine, potrebno je najmanje tri do pet  tretmana matičnim ćelijama. Takođe i stalno banjsko lečenje i specijalna fizikalna terapija.

Za dalju borbu smo im potrebni mi jer su lečenja veoma skupa, a roditelji nisu u mogućnosti da obezbede dovoljnu sumu novca koja je potrebna i svesni su da ovu bitku ne mogu dobiti sami bez naše pomoći. Pomozimo Nataliji da prohoda i Ivi da nastavi da hoda.

  •  Upišimo 718 i pošaljimo SMS na 3030
  •  Upišimo human718 i pošaljimo SMS na 455
  •  160-555296-66
  •  00-540-0004272.5, IBAN: RS35160005400004272559, SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  •  E-doniraj
  •  PayPal
  •  IPS QR kod
Dostava hrane u Nišu