Vlada izdvaja 250 miliona dinara za obnovu objekata oštećenih u poplavama

oštećenih
Foto: Vlada Srbije

Vlada Srbije je donela odluku da se u okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled poplava u januaru daju bespovratna sredstava u iznosu od 250 miliona dinara.

Lokalne samouprave procenile su da je oštećeno oko 1.400 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, koji su razvrstani u pet kategorija.

Podsetimo, sredinom januara, usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava:

  •  na teritoriji gradova Niša i Leskovca,
  • na celoj teritoriji opština Žitorađa, Dolјevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han, Kuršumlija, i
  • zbog obilnih snežnih padavina, na delu opštine Prijepolјe (za šest mesnih zajednica).

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Srednjoročnog programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za period od 2021. do 2025. godine.

Program, koji je u skladu sa Strategijom poljoporivrede i ruralnog razvoja Srbije, donosi se radi unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi, odnosno radi podizanja opšteg nivoa znanja i informisanosti poljoprivrednih proizvođača.

Savetodavna podrška odnosiće se i na udruženja, zadruge i druga pravna lica u poljoprivredi, navode iz Vlade.

Poljoprivrednici će besplatno dobiti blagovremene informacije, stručne savete, pomoć i usluge kako bi povećali konkurentnost i održivost svojih gazdinstava, profitabilnost i kvalitet proizvodnje, svest o očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine.