Nišlije čekaju sa nestrpljenjem da probaju ovaj kolač

Poslastičara Rekord
Poslastičara Rekord

Niška poslastičarnica ‘Rekord’ jedna je od najstarijih u Nišu koja već 67 godina traje, ali je slatkoj tradiciji ostala verna.

U gradu su jedina poslastičarnica, a vlasnici kažu i u Srbiji, čiji vlasnici prave i danas stari zimski kolač, sudžuk ili tresuljke, a brojni sugrađani čekaju prve zimske dane sa nestrpljenjem da bi se ovim kolačem zasladili.

poslastičarnica

Obično u izlogu visi, na konac nanizan, ali i u vitrini stoji zbog uslova.

-Godinama, otkako postoji poslastičarnica, pravimo sudžuk ili tresuljke. Sad to moj otac radi, a od svog oca je dobio izvorni recept, od mog dede. Sudžuk se s vodom pravi, orasima, brašnom i šećerom. Orasi se pažljivo biraju. Moraju biti beli zato što samo takvi daju sudžuku ili tresuljcima izgled koji poprimi. Onda se na konac nižu, vise u izlogu i tako kupcima nude, priča Meral Kučlar koji je najveći deo zanata pravljenja kolača savladao zahvaljujući svom ocu Abdulu.

Poreklom su goranci, ali su u Nišu već decenijama i nude najbolje orjentalne kolače Nišlijama. Posao je porodični i već nekoliko generacija svi u kući od malih nogu uče poslastičarski zanat. Trude se pri tome da sačuvaju tradicionalne recepte i paze da se stare poslastice ne zaborave.

Izvor: niskevesti.rs