Nišlija Miloš Petković dobitnik književne nagrade „Momčilo Tešić“

Foto: FB Miloš Petković
Foto: FB Miloš Petković

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ pripala je niškom piscu Milošu Petkoviću za roman za decu i mlade „Bajka o Noćurku i Danici“.

Žiri koji čine predsednica Gordana Maletić, Milijan Despotović i Branko Stevanović, jednoglasno je doneo odluku da se Književna nagrada „Momčilo Tešić“ dodeli književniku Milošu Petkoviću za legendu „Bajka o Noćurku i Danici“ („Medivest“, Niš, 2021).

„Miloš Petković (Niš, 1986), pisac bajki i naučne fantastike, proučavalac mitova i legendi iz staroslovenske mitologije, svojim brojnim delima za decu sa ovim temama, pridodao je i roman-legendu „Bajka o Noćurku i Danici“. To je legenda o postanku cveta dan-i-noć, ali istovremeno i priča o ljubavi, njenoj moći, veličini i snazi. U atmosferi čarobnog, mala, oživljena mitološka bića progovaraju o svojoj sudbini na poetski način. Probranim i iscizeliranim jezikom i stilom, Petković je na umetnički način pokazao kako, iako na mikro-planu, velika želja i međusobni dodir dva majušna bića, mogu, potpomognuti snagom osećanja, prevazići nemogućnost ostvarenja susreta i stvoriti, naizgled nepojmljivu, živu sliku svetlosti i tame u jednom“ navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrađeni roman „Bajka o Noćurku i Danici“ uvršten je na spisak izborne lektire Čitalića, a dobiće i svoju pozorišnu predstavu u produkciji Pozorišta lutaka.

„Da mi je neko rekao da će se moje ime povezivati sa imenom velikana Momčila Tešića, kultnog pesnika ponajviše znanog po dečijoj himni „Razbole se lisica“, ne bih verovao. Zahvaljujem se žiriju na ukazanoj časti, a čestitam i laureatima za poeziju i ukupno stvaralaštvo: Jovi Čuliću i Slobodanu Stanišiću“ kaže Miloš Petković

Podsetimo, književnu nagradu „Momčilo Tešić“ dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege srpskim autorima čija su dela za decu, u suštini, podjednako okrenuta savremenom i novom, koliko i uvažavanju naše kulturne baštine, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Pored Miloša Petkovića, ovogodišnji laureat je i Jovo Čulić za zbirku pesama „Junak u tregerima“ („Mudro slovo“, Banja Luka, 2021). Nagrada „Momčilo Tešić za ukupno književno delo koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu dodeljuje se Slobodanu Stanišiću, književniku iz Beograda.