Niški vatrogasci otišli put Turske

Foto: MUP
Foto: MUP

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije poslao je 18 pripadnika put Turske, kao dodatne snage našim vatrogascima-spasiocima u borbi sa posledicama razornog zemljotresa koji je zahvatio Tursku, saopštili su iz MUP-a.

Vatrogasci-spasioci iz Niša, Valjeva, Užica i Bora sa jednim navalnim vatrogasnim vozilom, četiri kombi i četiri terenska vozila, pošli su iz Niša.

Kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina u misiju pomoći ugroženima poslat je i „vatrogasac Zigi“, belgijski ovčar star 9 godina. Zigi je obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru.

Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica. Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Vatrogasac Zigi
Vatrogasac Zigi

Brigu o Zigiju i vodič ovog službenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, koji je dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.

MUP Srbije u ponedeljak je poslao dva tima kao pomoć Turskoj koju je pogodio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni.

U Tursku su već stigli spasilački timovi iz Srbije, rekao je za RTS zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Nedeljko Gagić.

“Država Srbija je uputila pomoć građanima Turske, ministar je na nalog predsednika uputio dva tima, u kojem je 27 pripadnika i jedan specijalno obučeni pas za pretragu u ruševinama”, kaže Gagić.

Prema njegovim rečima, oni sada čekaju podelu posla i početak radova na potrazi za preživelima.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak rano ujutro delove Turske i Sirije, a proglašena je tromesečna vanredna situacija u 10 gradova i regiona najviše pogođenih zemljotresom.

Global Digital Clinik