Niški studenti na Svetskom prvenstvu u skijanju

na Svetskom prvenstvu u skijanju
Foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u skijanju u muškoj konkurenciji činiće četvorica takmičara. Među njima su i Mihajlo Đorđević i Veselin Zlatković, studenti niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Mihajlo i Veselin iz Knjaževca biće među najmlađim takmičarima na Svetskom prvenstvu u skijanju. Takmičenje se održava od 7. do 21. februara u Italiji u mestu Kortina Ampeko.

Odlazak na Svetsko prvenstvo za njih je i veliki uspeh ali i šansa za nastavak skijaške karijere. Ovi mladi momci, koji su odrasli na skijama i Staroj planini, ističu da ne razmišljaju o plasmanu jer su najmlađi takmičari na ovom Svetskom prvenstvu. Zajedno sa njima put Italije krenuće i dr Zvedan Savić, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Mihajlo Đorđević je član reprezentacije i student treće godine FSFV. Pre samo nekoliko dana vratio se sa praktične nastave iz skijanja koja je održana na Kopaoniku. Skijanjem se bavi 10 godina i iza sebe ima dosta zapaženih rezulteta. Činjenica da sada odlazi na Svetsko prvenstvo samo potvrđuje kvalitet ovog mladog sportiste.

„Svetsko prvenstvo u skijanju za mene je veliki izazov posebno kada se ima u vidu podatak da sam jedan od najmlađih učesnika. To je prilika da se sretnem sa skijašima iz celog sveta, a to je, u svakom slučaju, veliko iskustvo za mene koje će mi pomoći u daljoj karijeri. Od skijaša koji su najbolji u svetu puno toga može da se nauči. Ovo je prilika da to i učinim“, kaže Mihajlo. Dodaje da uspehu pred kojim se sada nalazi dosta duguje i fakultetu čiji je student.

Mihajlo i Veselin višestruki su prvaci države u svojim kategorijama

Mogu da se pohvale i medaljima sa međunarodnih takmičenja.Članovi su Skijaškog kluba „Midžor“ u Knjaževcu. Svetsko prvenstvo je, ipak, izazov svoje vrste.

Veselin, koji je na skijama od svoje pete godine, kaže da otići na Svetsko prvenstvo nije mala stvar i da sam plasman znači puno.

„To je za mene samo nov podstrek da nastavim i dalje da se bavim ovim sportom i da na treniznima budem što uporniji kako bih na takmičenjima postigao što bolje rezultete“, dodaje Veselin vodeći se onom starom sportskom izrekom da se medalje osvajaju na treninzima, a na takmičenje sa samo odlazi po njih.

Mladim skijašima je puno uspeha pred odlazak za Italiju poželeo i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja prof. dr Milovan Bratić, koji ne krije da se ponosi uspehom svojih studenata jer je to samo još jedna potvrda da se na ovom fakultetu posebna pažnja poklanja mladim sportistima i njihovom napredovanju, a mladi su to i te kako prepoznali.