Niški sportski klubovi uključeni u Erasmus+ projekte Kluba za osnaživanje mladih 018 i Mreže boraca protiv mržnje

Foto: Gilrs with attitude

U narednom periodu Klub za osnaživanje mladih 018 i Mreža boraca protiv mržnje (Hate Fighters Network) realizuje dva projekta kroz Erasmus + Sport program Evropske Unije. Kroz ova dva projekta uključena su i dva sportska kluba iz Niša i to kao zvanični partneri.

Obe organizacije su prepoznale potrebe manjih sportskih klubova za dugoročnijom sistemskom i finansijksom podrškom pa se iz tog razloga kroz projekte bavimo jačanjem kapaciteta fudbalskog kluba Nacional i Ženskog fudbalskog kluba Radnički 2012.

Klub za osnaživanje mladih 018 iz Srbije sprovodi projekat “Više od pobede – Fudbal kao put za lični razvoj” u saradnji sa partnerima FK Nacional iz Srbije, Melagodo Club iz Italije, Kargenc Club iz Turske i FuteBola iz Portugalije.

Fokus projekta je na razvoju željenih uslova za decu kako bi se bavila sportom dok u isto vreme uče o važnosti sportskih vrednosti kao što su tolerancija, fer plej, timski duh, društvena kohezija i druge relevantne društveno-demokratske vrednosti. Sa druge strane, projekat se bavi istraživanjem različitih odnosa kada je u pitanju dečiji fudbal (trener – dete, roditelji – dete, trener – roditelji, roditelji – roditelji koji dolaze iz drugog kluba i slično).

Glavni ciljevi:
1) razviti trening modul o društvenim aspektima dece u sportu, sa fokusom na fudbal,
2) osnažiti trenere veštinama i komeptencama za bolje društvene aspekte u sportskom obrazovanju,
3) promovisati sigurno okruženje u sportu za decu.

Projekat se implementira u periodu 01.01.2023 do 31.12.2023, a finansiran je od strane Evropske Unije kroz Erasmus + Sport.

Hate Fighters Network (HFN) iz Srbije u saradnji sa 4C iz Grčke, Beyond Borders iz Italije, “Fundacja Razwoju Sportu Espanola ” iz Poljske i Ženskim fudbalskim klubom “Radnički 2012” iz Srbije implementira projekat “Girls with Attitude” koji se fokusira na razmenu dobrih praksi u ženskom fudbalu i stvaranje međunarodne mreže koja će izraditi set preporuka vezanih za podršku devojčicama i ženama u sportu, kao i njihovim klubovima;

Projekat će takođe podići svest i podržati mlade devojke kroz osnaživanje i ohrabrivanje da budu aktivne u sportu.

Glavni cilj projekta: Razviti mrežu ženskih sportskih klubova i organizacija i povećati međunarodnu saradnju na polju rodne jednakosti u sportu.

Aktivnosti koje će voditi do željenih rezultata uključuju: Projektni menadžment i implementacija, Online partnerski sastanak, Seminar: Razmena dobrih praksi i metodologija kampanja za podizanje svesti, fudbalski sportski kamp za devojčice, “Girls with Attitude” kampanja, Finalna konferencija kao i aktivnosti za širenje rezultata projekta.

Projekat se sprovodi u Srbiji, Italiji, Grčkoj i Poljskoj u periodu od 01.12.2022 – 30.11.2023, a finansiran je od strane Evropske Unije kroz program Erasmus + Sport.