Niški salon 12/2: Danas se otvara nova izložba u Galeriji savremene likovne umetnosti

niški salon 12/2

Danas od 18 časova publika će biti u mogućnosti da poseti izložbu Niški salon 12/2 u Galeriji savremene likovne umetnosti. Izložbu čine radovi dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora, Danijele Purešević iz Beograda i Miodraga Anđelkovića iz Niša.

Ovogodišnji Niški salon 12/2 trajaće do 12. decembra 2020. godine, a kustos je Milica Todorović.

Izložba Niški salon je kao godišnja izložbena manifestacija uvrštena u program rada Galerije savremene likovne umetnosti 2016. godine sa namerom da pospeši kreativnu saradnju, mobilnost i komunikativnost između umetnika, kritičara i ustanove. Ovogodišnji Salon je peti po redu.

“Po propozicijama izložbe svaki od dva selektora samostalno određuje koncept svog autorskog projekta. Izložba takođe pruža mogućnost dijaloga, poređenja i sučeljavanja kritičarske misli selektora kroz pojedinačne odgovore umetnika” navode iz Galerije.

Selektori ovogodišnjeg Salona su Danijela Purešević, istoričar umetnosti, i Miodrag Anđelković, magistar grafike.

“Kao fokus za promišljanje aktuelnih tendencija u ovdašnjoj vizuelnoj umetnosti opredelila sam se za geološki pojam – antropocen, i odabrala radove šestoro autora koji na različite načine ilustruju status čoveka i njegovu interakciju sa okruženjem u savremenom trenutku” kaže Danijela o svom izboru.

Miodrag Anđelković se opredelio za umetnike širokog generacijskog raspona i različitih stilskih odredeljenja kojima je zajedničko poverenje u slikarstvo i sliku kao tradicionalni medij.

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada Niškog salona 12/2 o kojoj će odluživati posebno imenovan, tročlani žiri.

Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Global Digital Clinik