Niški profesor čeka odgovor ministra, isti mejlovi sa različitih adresa protiv Petrovića

profesor
Milan Petrović. Foto;Instagram

Posle pisma ministru prosvete Branku Ružiću, u kome je niški profesor i jedan od najboljih edukatora Srbije Milan Petrović postavio pitanja, da li ima i gde je mesto za nastavnike poput njega i dalje nema odgovora iz ministarstva. Iz Gimnazije “Svetozar Marković” gde Petrović radi kao zamena ne žele da se oglašavaju po ovom pitanju do okončanja procedure, s obzirom na to da kandidati imaju pravo žalbe što je Petrović iskoristio.

Posle četiri godine rada u Gimnaziji “Svetozar Marković” jedan od najboljih edukatora Srbije za 2020. godinu i dalje radi kao profesor srpskog jezika na zameni s obzirom na to da na javnom konkursu nije dobio posao za stalno. O tome je i zvanično pisao pre nekoliko dana kada je video bografiju  izabranog kandidata i utvrdio da osim što ima bolji prosek na studijama i brojnije i važnije rezultate u radu.

To je bio i povod da uputi pismo resornom ministru Branku Ružiću, a pismo je u celosti objavio i na drštvenim mrežama što je izazvalo brojnu podršku građana, kolega, ali i učenika.

Ipak, zbog vikenda a zatim i praznika odgovor ministra čeka a dodaje da mu je juče i zvanično mejlom poslao pismo, dokumentaciju i pitanja.

“Pismo koje sam juče i zvanično poslao ministru nije ništa drugo nego ono što sam već napisao, apel da se preispita da li za mlade i kvalitetne ljude u obrazovanju ima mesta”, kaže Petrović.

On dodaje da je dobio brojne mejlove za koje ne kaže da su “samo podrška” već i onih koji su se našli u istoj ili sličnoj situaciji kao on. Smatra i da je to verovatno uzrok velike reakcije građana na njegovo pismo jer su mnogi u sličnoj ili istoj poziciji.

“Ministarstvo upućuje na školu, škola bez odgovora”

Novinari “Južnih vesti” dobili su odgovor od Ministarstva prosvete da oni ne sprovodi ovaj kokurs, a da nisu ni potvrdili da će ministar Ružić odgovoriti na pitanja koja mu je postavio Petrović u javnom pismu. Iako iz Ministarstva kažu da je konkurs odgovornost komisije nadležne za njegovo sprovođenje i direktora škole, a ne njih, navode i da je raspisan i u potpunosti vođen u skladu sa Zakonom, jer su takvo obaveštenje dobili iz niške Gimnazije,prenosi ovaj portal.

Za više informacija, iz Ministarstva su uputili na Gimnaziju “Svetozar Marković”. Direktor Marjan Mišić je trenutno odsutan, a njegova zamenica Milica Milosavljević ne želi da da odgovore dok izbor ne bude zvanično završen. Po okončanju izbora škola će se oglasiti zvaničnim saopštenjem za medije a da će nezadovoljni kandidati imati pravo na osnovu obrazloženja da nadalje postupaju.

Profesor Petrović za Naissus Info ističe da je mogućnost žalbe na rezultat konkursa iskoristio, i da će se u slučaju odbijanja žalbe obratiti Osnovnom sudu u Nišu.

Sa više adresa od neimenovanih izvora isti mejl protiv Petrovića

Osim što je dobio veliku podršku javnosti, kolega, pa čak i onlajn peticije koju je pokrenuo njegov kolega iz Lebana Dušan Blagojević a koju je do sada potpisalo oko 2.000 građana, ima i onih koji su protiv Petrovića. Naime na mejl redakcije Naissus Info, ali i drugih medija koji su objavili njegovo pismo stigao je isti mejl sa više adresa od neimenovanih izvora.

Na meti nepoznatih “autora” čiji je sadržaj identičan,  koji se nisu ni zvanično predstavili prozvani su mediji koji su objavili otvroreno pismo medijima.

“Veoma je neprofesionalno sa vaše strane da objavljujete pismo koje je izvesni nastavnik srpskog, Milan Petrović, poslao ministru Ružiću. Neprofesionalno je to što niste proverili validnost tih činjenica koje iznosi prof. Petrović – piše nepoznati autor.”

Navode i da se “čitava javnost sažalila nad čovekom koji je ostao bez posla, a mora da brine o bolesnom detetu”, a da su nesretnu ženu, pretpostavlja se koleginicu koja je primljena umesto Petrovića najgnusnijim komentarima provlačili i vređali u medijima, a da pri tom niko ne zna ništa o njoj.”

Dodaju:

“Ta žena godinama radi na tom radnom mestu za koje je konkurs raspisan ima skoro devet godina radnog iskustva u prosveti i da Milan ne ostaje bez posla, već da ima radno mesto na koje je pre četiri godine primljen po konkursu, a da je aplikacija “Vučilo” koju Milan prisvaja kao lični projekat, u stvari delo nekog drugog”, navodi se između ostalog u svakom mejlu koji smo dobili od nepoznatog autora. ”

Na kraju poručuje redakciji:

“Ukoliko vam je stalo do profesionalne etike, molim vas, proverite nešto pre nego što objavite! Da li je Milan EDUKATOR ILI MANIPULATOR! Izmanipulisao je medijima na najbezobrazniji način tendeciozno prećutkujući činjenice koje mu ne idu u korist .”

Petrović: “Ne znam ko stoji iza pisma”

Petrović je u razgovoru za Naissus Info rekao da ne zna ko stoji iza ovog pisma upućenog medijima i tvrdi da navodne činjenice u njemu nisu tačne. Naglašava i da ne postoji “nečije radno mesto” već javni konkurs na koji može da se javi svako. Dodaje i da izabrani kandidat nema 9 već 7 godina radnog staža, prema dokumentima u koje je imao uvid. Ističe i da nigde nije ni naveo da je ostao bez posla, već da za to potoji mogućnost s obzirom da je na zameni.

Kada je reč o aplikaciji “Vučilo”, kaže da jeste njegov idejni projekat, ali i naglašava da je na njenoj izradi radio ceo tim čiji su podaci i slike dostupni na sajtu.