Niški kulturni centar – Dani autorskog filma

Dani autorskog filma NKC
Dani autorskog filma

Dani autorskog filma u Niškom kulturnom centru  (filmovi sa Festivala autorskog filma)

Mala sala NKC
Cena ulaznice: 200 Dinara

7.2.2019. u 19,00
KRADLJIVCI (121’)

Kan 2018 – Zlatna palma
Režija: Kore-eda Hirokazu, uloge: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu
Priča prati siromašnu porodicu, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Nakon jedne od njih, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u neprekidnoj borbi za opstanak – kada su zajedno, svi oni izgledaju kao veoma srećna porodica. Njihove tajne iz prošlosti počinju da se otkrivaju nakon incidenta koji će ugroziti porodičnu idilu…

8.2.2019. u 19,00
DEVOJKA (105’)

Kan 2018 – Zlatna kamera, FIPRESCI nagrada, San Sebastijan 2018 – Nagrada publike
Režija: Lukas Dhont
Uloge: Victor Polster, Arieh Worthalter
Lara je odlučna 15-godišnjakinja koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina. Uz podršku svoga oca, u novoj školi ona se u potpunosti posvećuje svom cilju. Međutim njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.

9.2.2019. u 19,00
SVI ZNAJU (130’)

Kan 2018, Toronto 2018
Režija: Asghar Farhadi
Uloge: Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie, Ricardo Darín, Jaime Lorente
Priča prati Loru koja sa porodicom iz Buenos Airesa putuje u rodni grad u Španiji na sestrino venčanje. Usred veselog porodičnog okupljanja i proslave, Lorina ćerka nestaje: ubrzo
saznaju da je kidnapovana. U teškim danima koji slede, rastu tenzije među članovima porodice i njihovim poznanicima, dok duboko skrivane tajne izlaze na videlo.

11.2.2019. u 19,00
GRANICA (110’)

Kan 2018 – Najbolji film u programu Izvestan pogled
Režija: Ali Abbasi
Uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Åkerblom, Joakim Olsson
Graničarka Tina ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Jednoga dana sa trajekta silazi čovek sumnjivog izgleda, koga nije u mogućnosti da pročita. Kada ne uspe da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu.

12.2.2019. u 19,00
ŽIVOT MEĐU ZVEZDAMA (110’)

Toronto 2018, San Sebastijan 2018 – FIPRESCI nagrada
Režija: Claire Denis
Uloge: Robert Pattinson, Mia Goth, Juliette Binoche, André Benjamin
Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. Doktorka koja je sa njima na misiji koristi situaciju u cilju sprovođenja svog eksperimenta u kojem opsesivno istražuje ljudsku sposobnost za reprodukciju u svemiru. Sumorna sudbina i skučeni prostor u kojem se posada nalazi dovode do brutalnog nasilja.