Bitka na Neretvi – najskuplji i najgledaniji film sa ovih prostora

Bitka na Neretvi
Bitka na Neretvi

Bitka na Neretvi je najspektakularniji, najskuplji i najgledaniji film s ovih prostora. 

U bioskopu u više od osamdeset zemalja sveta ga je gledalo oko 350 miliona ljudi, a bio je nominovan i za Oskara.

Snimao se 18 meseci, tokom snimanja navodno je ispucano 800.000 metaka.

Najveće svetske zvezde onog vremena Jul Briner, Franko Nero i veliki Orson Vels pridružili su se glumačkim legendama regiona, a plakat za njega je nacrtao niko drugi do čuveni Pablo Pikaso.  

Pikaso je rekao da ne želi honorar, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 flaša.

Premijera filma održana je  29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija.

Najpoznatiji i najuspešniji film Veljka Bulajića posvećenje jednoj od najčuvenijih i najhumanijih bitaka u svetskoj vojnoj istoriji.

Početkom 1943. godine, nemački generali su, po Hitlerovom ličnom naređenju, počeli sasprovođenjem plana “Weiss“, kako bi uništili partizanske jedinice. Pritisnuti daleko nadmoćnijim neprijateljem, partizani sa vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika našli su se opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most, načijoj drugoj strani su čekale jake neprijateljske snage,pripremajući se za masakr ranjenih boraca i bespomoćnog naroda.Tito naređuje da se sruši most. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na drugu stranu,predviđajući da će partizani pokušati samoubilački proboj. Međutim,u toku samo jedne noći, partizani grade novi most pokraj srušenog I prebacuju se na drugu stranu, izigravši neprijatelja.

Uloge: Ljubiša Samardžić, Orson Vels, Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Jul Briner