Niški kulturni centar: Ciklus filmova Larsa fon Trira

Niški kulturni centar
Niški kulturni centar

Niški kulturni centar i Megakom film (MCF) organizuju ciklus filmova Larsa fon Trira koji počinje 6. i traje do 9. februara, održava se  u Maloj Sali Niškog kulturnog centra, a ulaz je besplatan.

Ponedeljak, 6. februar u 19.00 časova

Element zločina (Danska, 1984, 104’)

Detektiv po imenu Fišer, koji je postao iseljenik koji živi u Kairu, prolazi kroz hipnozu da bi se prisetio svog poslednjeg slučaja. Evropa njegovog sanolikog sećanja je distopija, mračna i propadajuća. Fišer se seća da je progonio neuhvatljivog ubicu zvanog „Loto ubica“ koji je davio, a zatim sakatio mlade devojke koje su prodavale srećke. On pokušava da pronađe ubicu koristeći kontroverzne metode opisane u knjizi pod naslovom Element zločina, koju je napisao njegov osramoćeni mentor Ozborn. Prvi deo trilogije Evropa.

Utorak, 7. februar u 19.00 časova

Evropa (Danska, 1991, 112’)

„Sada ćeš slušati moj glas. . . Kada izbrojim do deset, bićete u Evropi.” Ova zloslutna, hipnotička naracija Maksa fon Sidoua inauguriše zadivljujući poslednji deo evropske trilogije Larsa fon Trira. Amerikanac, idealista (Žan-Mark Bar) putuje u posleratnu Nemačku da se zaposli kao kondukter u spavaćim kolima železnice Zentropa — i nađe se uronjen u mutni, kafkijanski svet intriga i izdaje gde senka nacizma preteći nadvija sve. Sa svojom zanosnom fotografijom (crno-belo, tehnikolor), upotrebom oniričkih zadnjih projekcija i bujnom fuzijom melodrame i noar konvencija, Evropa je uzvišeno stilizovana kinematografska fuga.

Sreda, 8. februar u 19.00 časova

Ples u tami (Danska, 2000, 140’)

Selma je 1964. godine emigrirala sa svojim sinom iz Istočne Evrope u SAD. Radila je naporno po ceo dan da bi svog sina izlečila od bolesti od koje i sama pati, bolesti koja neizbežno dovodi do slepila. Selmina volja za životom je neizmerna zbog njene tajne: ona obožava mjuzikle. Kada život postane turoban i težak, ona bar na kratko zamisli da je u predivnom i veselom svetu mjuzikla. Svu radost koju joj život nije pružio ona će pronaći tamo…“Zlatna palma“ za najbolji film festivala i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu koju je dobila Bjork u Kanu 2000. godine.

Četvrtak, 9. februar u 19.00 časova

Film iznenađenja

Global Digital Clinik