Niška predstava DAMOJED dobila NAJGLASNIJI APLAUZ u Zaječaru

Scena iz predstave
Scena iz predstave "Damojed" Pozorišta lutaka Niš: Foto: nispuppets.org.rs

Žiri 9. međunarodnog pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, u sastavu Žoro Ivanov, Nataša Petrović i Miloš Đurićić doneo je odluku kojom se predstavi „Damojed“ rediteljke Biljane Radenković dodeljuje nagrada publike – za najglasniji aplauz.

U pet festivalskih dana, od 11. do 16. maja, najmlađa publika je videla predstave profesionalnih pozorišta iz Kruševca, Državnog Kuklen teatra iz Vidina (Bugarska), Virovitice i Zadra (Hrvatska), Zaječara i Niša.

Organizator festivala bilo je Pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović”.

Predstavu “Damojed”, režirala je Biljana Radenković.

Reč je o dečijoj drami u stihu o zmaju koji baš ne ispunjava „zmajske standarde“, vegeterijanac je, ne voli da otima dame, nije zao, a kuburi i sa plamenom. Ipak, pokušavajući da ispuni očekivanja zmajske familije otima jednu damu da bi od nje napravio sladoled i poslužio ga na velikom zmajskom slavlјu. Ta ideja se ne dopada dami i njenom vitezu, a ni dvorskoj ludi i kuvaru koji svesrdno odmažu u sprovođenju zmajskog kuvarskog plana. Zmaj nailazi na razne peripetije, da bi na kraju shvatio da su lјubav, plemenitost i dobrota prave životne vrednosti i da zmaj može biti pravi zamj, čak i onda kada je dobar.

Uloge tumače: Toma Bibić, Aleksandra Pavlović, Mirjana Đorđević, Dejan Gocić, Srđan Miljković, Mladen Milojković i Stefan Mladenović.

Pre ovog, predstava “Damojed” je na Trinaestom dečijem pozorišnom festivalu “Pozorište Zvezdarište” u Beogradu osvojila treću nagradu dečjeg žirija.

Kaštanka – koprodukcija Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar dobila je Nagradu za rediteljsku poetiku i scenski izraz, a Nagrada za pozorišne inovacije i kolektivnu igru pripala je Državnom lutkarskom pozorištu iz Vidina za Bajku o ribaru i ribici.

Pročitajte: Niška predstava “Alisa u zemlji čuda” dobila NAJJAČI APLAUZ u Sarajevu