Niška kulturna tradicija na internacionalnom festivalu folklora u Crnoj Gori

KUD Kovilje iz Vukmanova na Folk Festu u Crnoj Gori; Foto: NKC
KUD Kovilje iz Vukmanova na Folk Festu u Crnoj Gori; Foto: NKC

Kulturno-umetničko društvo „Kovilje“ iz Vukmanova se nalazi se na turneji po Crnoj Gori gde nastupa u okviru Internacionalnog festivala folkora „FOLK FEST“.

KUD „Kovilje“ je i dobilo poziv organizatora „FOLK FESTA“ da predstavi nišku i srpsku kulturnu tradiciju na festivalu u Crnoj Gori, na kome učestvuju folklorni ansambli petnaestak evropskih zemalja.

“Na koncertima KUD „Kovilje“ prikazuje jedinstvenu kulturnu zaostavštinu Srbije i niškog regiona, kakva se može naći još jedino u području Vukmanova. Ovaj ansambl se slovi kao najvažniji ansambl izvornog tipa u Srbiji, sa značajnim rustikalnim, etno-muzikološkim, koreografskim i etnografskim nasleđem”, kažu u Niškom kulturnom centru koji je pomogao KUD “Kovilje” da bude u Crnoj Gori. 

Radi kvaliteta nastupa, osim članova amsambla KUD „Kovilje“, na koncertima u Crnoj Gori „Kovilju“ će učestovati i folklorna grupa „Ivan Cvetković“ iz sela Grkinje kod Gadžin Hana i sastav „Sekcija za moderne plesove i igre“ iz Niša.

KUD „Kovilje“, kao ansambl internacionalno i kulturološkog sadržaja, svoj rad je započelo 1977. godine, kao izvorna grupa iz sela Vukmanova kod Niša. Isključivo neguje i prezentuje izvorno narodno stvaralaštvo i već godinama se nalazi među najboljim izvornim grupama u Srbiji.

Posebno je atraktivna narodna nošnja u kojoj nastupaju, stara preko 250 godina. Društvo je učestvovalo na brojnim saborima i festivalima izvornog narodnog stvaralštva u zemlji i inostranstvu. 

Kroz višedecenijski rad na očuvanju i afirmaciji srpskog i niškog kulturnog naslađa, „Kovilje“ je dobila veliki broj diploma, pohvala, priznanja i povelja, i na taj način dokazujući da sa pravom nosi epitet najboljeg „Istočnika“ u Srbiji, Balkanu, pa i svetu. 

Takođe, KUD „Kovilje“ je održalo više zajedničkih koncertnih nastupa sa Nacionalnim ansamblom „Kolo“, učestvovalo u snimanju 8 etno-filmova kao i desetina emisija za različite televizije.

Exe-Net