Niška Banja: Nameštanjem tendera oštetili opštinu za više od 14 miliona dinara

uhapšen načelnik
Foto: Ilustracija

Tri osobe su osumnjičene zbog pranja novca, a jedna zbog zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da su oštetili opštinu Niška Banja za više od 14 miliona dinara.

Pripadnici MUP-a, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 4 osobe. Oni su opštinu Niška Banja oštetili za više od 14.416.448 dinara.

S. K. (1971), N. J.(1962) i N. D. (1976) osumnjičeni su da su izvršili krivično delo pranje novca, a M. P. (1978) je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Kako se sumnja, M. P. kao menadžer jednog projekta Opštine Niška Banja , uz pomoć S. K. odgovornog lica agencije „San consult“, koja se sumnjiči i za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, falsifikovali su dokumenta kako bi prilagodili tendersku dokumentaciju po cenama većim od tržišnih i omogućili nabavku protivpožarnog vozila, specijalizovane opreme, drona, kamera, kao i digitalizaciju sajta Opštine.

Na ovaj način oni su, kako se sumnja, oštetili Opštinu Niška Banja za 14.416.448 dinara, i pribavili korist N. J. odgovornom licu „Mar Ni fon“, kao i još jednom preduzeću iz Niša i jednom iz Bugarske.

N. J. se sumnjiči da je na ime pruženih usluga na osnovu lažnih faktura, isplatio 1.300.000 dinara N. D. odgovornom licu agencije „Big dream“ i 530.000 dinara S. K. koja  se tereti i za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Sumnja se i da je N. D. falsifikovanjem dokumentacije za pružanje usluga organizacije događaja, koje nisu pružene, pribavio 149.028 dinara agenciji „Big dream“, zbog čega se tereti i za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi MUP.