Niš prestonica nauke: Mladi i popularizacija nauke

Ne čekajte prilike, već ih stvorite sami

Popularizacija nauke među mladima bila je glavna tema IV Foruma mladih naučnika održanom u sali Univerziteta u Nišu.

Budite uporni i apsolutno se posvetite onome što želite da uradite, jer svi sve mogu da urade, ali je samo inicijativa i želja da uspeju najvažnije od svega, poručio je Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik sveta i jedan od panelista na IV Forumu mladih naučnika u Nišu.

On je dobitnik dobitnik dve zlatne medalje na svetskim Olimpijadama mladih naučnika i pored niških talenata predstavio se mladim naučnicima na IV Forumu mladih naučnika u Nišu.

Forum su svečano otvorili ambasador Meksika u Srbiji, Marko Antonio Garsija Blanko i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

U okviru Foruma kome je prisustvovalo oko 300 mladih predstavljen je i film “Oni dolaze” u kome su prikazana tri najbolja mlada talenta iz Srbije i tri najbolja mlada talenta iz Meksika.

“Cilj konferencije je postignut, jer smo prikazali mladima prave uzore današnjice. To nisu rijaliti igrači, već mladi talenti i naučnici i približili smo im programa preko kojih mogu dodatno da se edukuju i usavrše”, rekao je idejni tvorac Foruma, Jovan Milić.

Svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem, a ove godine domaćin skupa u Nišu bila je država Meksiko.

Zainteresovani su mogli da čuju programe preko kojih mogu da odu u ovu zemlju, kako dodatno se edukuju, a kasnije svoje znanje vrate u Srbiju.

Prethodnih godina zemlje domaćini Foruma bile su Indija, Nemačka i Izrael.

Forum mladih naučnika – pridruži se organizovala je Prva tehnička škola “Milutin Milanković” u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu i humanitarnom organizacijom “Nađi Raula.

Global Digital Clinik