Niš i jubilej – 90 godina od rođenja princa poezije, Branka Miljkovića

Ove godine, cela Srbija i pesnikov rodni Niš, beleže jubilej -90 godina od rođenja Branka Miljkovića. Obeležavanju jubileja pridružuje se i NKC nizom manifestacija, princu poezije u čast…

Filmsko-poetsko veče “Devedest godina Branka Miljkovića”, biće održano u ponedeljak 18. marta u maloj sali NKC-a, u 18 sati. Učestvuju: Miodrag Miljković, Jovica Krstić, Dejan Dabić.

Projekcija filmova:

“Princ poezije: Branko Miljković” (1934-1961)” (57′)

Film je sniman u Nišu i u Beogradu, uz obilnu muzejsku građu, a reditelj Miki Stamenković je uspeo da preko svojih prijatelja iz Zagreba obezbedi potrebnu dokumentaciju. Stihove u filmu govori Predrag Ejdus, tekst čita Žarko Obračević, a muziku je napisao Žarko Stanković.

“Branko” (61′)

Film je rađen u produkciji niškog „Sinopsisa”, producent: Dušan Miljković, scenario: Miodrag Miljković, film snimao i montirao: Marko Radojković, recitator i narator Branka Miljkovića – Miloš Cvetković, prezenter – Aleksandar Mihailović, narator Dejan Cicmilović, Brankova majka – Ivana Nedović, Brankov otac – Mirko Đorđević, Ljilja, Brankova prijateljica – Sofija Ristić, a nepoznata prijateljica – Kristina Tomić.

Tribina “Uticajnost poezije u savremenom svetu” planirana je za utorak 19. marta u maloj sali NKC-a, od 19 sati

Kroz osvrt na stvaralaštvo princa poezije, piše li se takva poezija danas i postoje li takvi pesnički bardovi u sadašnjem vremenu, govoriće Prof. dr Aleksandar Jerkov, srpski univerzitetski profesor, teoretičar i istoričar književnosti, prvenstveno srpske. Redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beoradu. Takođe je i upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu.”  (izvor: biografija dostupna na internetu)

Autorsko predavanje Lune Gradinšćak “Metanoja u poeziji Branka Miljkovića” (problem odnosa pesništva i stvarnosti) biće održano u sredu, 20. marta, u maloj sali NKC-a, u 19 sati.

Luna Gradinšćak doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je završila i osnovne i master studije. Od 2018. radi kao istraživač u nauci na Filološkom fakultetu u Beogradu. Takođe je i član uredništva časopisa „Luča” i član saradnik Matice srpske. Piše i objavljuje u zbornicima i književnoj periodici.

Autorsko predavanje posvećeno je knjizi pod nazivom „Metanoja u pesništvu Branka Miljkovića”, koja ujedno predstavlja i preuređenu doktorsku disertaciju dr Lune Gradinšćak, koja će tokom godine biti objavljena u izdanju NKC-a.

Ova knjiga je doprinos tumačenju dela Branka Miljkovića, jednog od najvažnijih srpskih pesnika 20. Veka, i posvećena je malo istraženom pojmu – pojmu pesničke metanoje. U svojoj najkraćoj definiciji, pesnička metanoja u svom izvornom obliku kao tema knjige smeštena je u pitanje: u kakvom su odnosu poezija i stvarnost? Iako ovo pitanje nije novo, Branko Miljković ga na inovativan način obrađuje u svojim pesmama, esejima i kritici, a zadatak koji se time nametnuo bio je da se analizira i rastumači pesnikovo viđenje tog problema.

Predavanje o životu i radu Branka Miljkovića, planirano je za utorak, 19. marta u Gimnaziji “Bora Stanković”, u 10 sati. Predavač je Tatjana Milenković, urednik Naučnopopularnog i obrazovnog programa u Niškom kulturnom centru.

Global Digital Clinik