Niš dobija Trg Šabana Bajramovića i Bulevar Saše Savića Švabe

sednica

Bulevar Šabana Bajramovića promeniće naziv u Bulevar Saše Savića (Švabe), po vođi Noćnih vukova, a po velikanu romske muzike biće nazvan sadašnji Stočni trg.

Nekada Južni bulevar, a sada Bulevar Šabana Bajramovića, uskoro bi mogao da dobije novi naziv – Bulevar Saše Savića – Švabe, po nekadašnjem vođi moto-kluba Noćnih vukova u Srbiji, koji je preminuo 23. aprila 2021. godine.

“U javnosti je bio poznat kao veliki humanitarni radnik i patriota. Uz blagoslov episkopa niškog Arsenija, 2020. godine je u Nišu organizovao litije, kao vid podrške srpskom narodu u Crnoj Gori koji se borio za zaštitu svojih svetinja – piše u Dopuni odluke o utvrđivanju naziva ulica”, piše u odluci.

Saša Savić, je rođen u Berlinu, a živeo je u Nišu.

Nosilac je i četiri ordena. Ordena Ministarstva odbrane Ruske Federacije od 2014. godine; Orden „Miloš Obilić“  dobio je od balkanske kozačke jedinice rusije pri ambasadi Rusije u Srbiji za zasluge širenja srpsko-ruskog prijateljstva; „Vidovdanski krst drugig reda“ koji se dodeljuje za humanitarni rad i pomoć našem narodu na Kosovu i Metohiji, uručilo mu je Udruženje ratnika policije, a nosilac i je oredena koji mu je dodeljen povodom 200 godina Georgijenskog krsta, koji mu je, po sopstvenom priznanju, bio najdraži.

Trg Šabana Bajramovića umesto Stočnog trga

Kada je Južnom bulevaru menjan naziv u čast Šabana Bajramovića, javio se otpor stanovnika te ulice, neki nisu dozvoljavali da se tabla sa nazivom okači na njihovu kuću, a kao obrazloženje  pojedini stanovnici tog dela grada navodili su administrativne probleme, mada se u javnosti govorilo o predrasudama i diskriminaciji kao razlogu. Njegov spomenik u centru grada bio je često i na meti vandala.

Prijatelji ŠabanuBajramović je preminuo 2008. godine.  Bio je pevač džez muzike, poznatiji kao “Kralj romske muzike”.

Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine, a muzikom je počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bekstva iz vojske. Prvu ploču je snimio 1964. Izdao je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. Kao glumac pojavio se u filmovima “Nedeljni ručak”, “Anđeo čuvar”, “Gypsy Magic” i “Crna mačka, beli mačor”.  Često je nastupao s muzičkim sastavom „Crna Mamba“, njihova saradnja trajala je 20 godina.

Ovaj predlog treba 25. aprila da razmatraju odbornici Skupštine Niša.

Global Digital Clinik