Niš dobija novu autobusku stanicu, zelenu pijacu i Muzičku dvoranu

Foto: Wikipedia/public domain
Foto: Wikipedia/public domain

Gradsko veće usvojilo je predlog izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša kojim se predviđaju nove javne gradske površine za izgradnju i uređenje gradskog prostora.

Ovim izmenama biće omogućena izgradnja novih javnih objekata.

“Plan obuhvata osam enklava oko Trga Svetog Save sa jugozapada, prostor oko Roda centra, prostor Kvantaške pijace na Bulevaru cara Konstantina, područje oko Tvrđave, zatim deo kompleksa Duvanske indsutrije koje podrazumeva izmeštanje Autobuske stanice, područje Otvorenog tržnog centra za koji se planira izmeštanje pijace, kompleksa kasarne „Filip Kljajić“ gde je jedan deo planiran za poslovno-trgovinsku namenu, a drugi za objekte visokoškolskih ustanova, i deo na prostoru bivše Niš-ekpres garaže na Bulevaru Nemanjića, gde je planirana izgradnja objekta kulturne multifunkcionalne hale”, rekao je sekretar Sekretarijata za izgradnju Igor Igić.

Nove lokacije za autobusku stanicu i zelenu pijacu

To znači da će se na nekoj od narednih sednica Skupštine grada Niša glasati da se autobuska stanica Niš izmesti na prostor između “Tempa” i kompanije “Filip Moris”, odnosno između Bulevara 12. februar i novoizgrađene ulice koja se proteže do Bulevara Nikole Tesle. 

Novi GUP Niš od 2010. do 2025. godine; Foto: Zavod za urbanizam Niš
Novi GUP Niš od 2010. do 2025. godine; Foto: Zavod za urbanizam Niš

Još ranije je najavljeno da će se izmenama i dopunama urbanističkih planova izmestiti gradska zelena pijaca sa sadašnje lokacije uz nišku Tvrđavu na lokaciju nekadašnjeg Otvorenog tržnog centra odnosno buvljaka, na kraju Ulice Milojka Lešjanina.

Zelena pijaca pored Tvrđave, Niš

Izgradnja Muzičke dvorane i javne garaže

Muzička dvorana bi trebalo da se nađe u blizini bivše Niš ekspres garaže, gde će u neposrednoj blizini biti izgrađen trgovinski centar.

Deo kod OŠ “Sveti Sava” predviđen je za izgradnju javne višeetažne garaže, dok se na prostoru između Roda centra i Gabrovačke reke planira izgradnja još jednog trgovinskog centra.

Za sada se još ne znaju rokovi izgradnje novih objekata, kao i izmeštanje autobuske stanice i gradske pijace jer se predlozi prvo moraju usvojiti na sednici Skupštine grada Niša.

“Obaveza Grada Niša je da donese i planove generalne regulacije da bi se izradio urbanistički plan gradskih opština“, kažu u Sekretarijatu za izgradnju.

Opština Crveni krst obuhvata područje od 630 hektara u naseljima Medoševac i Popovac, a Opština Palilula 706 hektara u naseljima Donje Međurovo, Gornje Međurovo i Bubanj.

Parcijalnim izmenama u GO Medijana se obuhvata 12 hektara površine.

“Odlučili smo da drugi put izmenimo Generalni urbanistički plan kako bi se izgradilo ono što se planira. Predlog je donet na osnovu sprovedene zakonske procedure i nakon dobijene saglasnosti na izmene GUP-a od Ministarstva građevine”, dodaje Igić.

Podsetimo, ove godine se planira i kompletna rekonstrukcija centralnog gradskog trga u Nišu.

Global Digital Clinik