(Ne)rešiv problem sa strujom

Crvena zvezda bez struje
Foto: Ilustracija

Kako pišu Južne vesti, nekoliko stotina ljudi u niškom naselju Crvena zvezda već pet meseci živi bez struje. Osim toga, probleme sa strujom ovi građani imaju već godinama.

Kako navodi EPS, a prenose Južne vesti, stanovnici ovog naselja, kojima je isključena struja, duguju oko 54 miliona dinara. Iako svesni dugovanja koje imaju prema EPS-u, građani ovog dela Niša ipak smatraju da nisu jedini krivci za trenutnu situaciju.

U izjavi datoj Južnim vestima, Mirsad Tair naglašava da su problemi sa stujom višestruki. Osnovni problem, smatra on, je taj što se gotovo celo naselje snabdeva strujom preko tek nekolicine strujomera. Usled toga, vrlo lako se prelazi u crvenu zonu potrošnje, a naplata pojedinačne potrošnje je gotovo nemoguća.

Sa 30, na četiri strujomera

Prema Mirsadovim rečima, u naselju je nekada postojalo 30 strujomera, dok ih danas ima svega četiri.

“Zajednički se struja ne plaća više nigde. Mi ne znamo na koji način je distribucija distribuirala struju, na koji način naplaćivala i po kom osnovu su isključeni legalni strujomeri i priključeno nešto što ne možemo da rešimo. Nigde u svetu ne postoji zajedničko, jer je to nemoguće da opstane”, navodi Mirsad Tair, a prenose Južne vesti.

Imajući u vidu da više od 90% stanovništva Crvene zvezde prima socijalnu pomoć, Mirsad smatra da bi trebalo da im se naplaćuje struja kao i svim ugroženim stanovnicima.

Iz EPS-a kažu da je dugovanje naselja oko 54 miliona dinara, a da su opomenu pred isključenje dobili u aprilu za dug od oko 47 miliona. Kako dug nije otplaćen, struja je početkom jula isključena na dva merna mesta.

Iako bez struje, građani dobijaju mesečne račune sa fiksnim troškovima, ali i kamatom. Mirsad navodi da je ovaj iznos mesečno čak 450.000 dinara.

Južne vesti podsećaju i da je bilo više pokušaja da se reši problem sa strujom u ovom naselju, ali bez većih uspeha. Najbliže rešenju bilo je pre dve godine, kada je dogovoreno da se vrati struja stanovnicima, a da oni plaćaju 100 000 dinara mesečno. Ipak, kako navode, to nije bilo lako, zbog crvene tarife i kamate.

Po svemu sudeći, građani u naselju Crvena zvezda i ovu zimu dočekaće bez struje. Ostaje da se vidi da li će je bez struje i ispratiti, kao i još koliko zima će dočekati na ovaj način.

Izvor: Južne vesti

Global Digital Clinik