Neoprostiv zločin niškog pijaniste: Vladimir Aćimović na sudu zbog sviranja klavira

vladimir aćimović
Foto: Facebook

Vladimir Aćimović, mladi niški pijanista, se zbog vežbanja na klaviru našao pred sudom. Naime, protiv njega se vodi prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanom kućnim redom.

Vladimir Aćimović ima osamnaest godina i student je treće godine OAS klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Takođe i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Ovaj 18-godišnjak obratio se medijima povodom, kako kaže, konstantnog šikaniranja od strane jednog stanara zgrade i policije, svaki put kad se, u vremenu propisanom kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir.

Naime, Aćimović, već godinama ima probleme sa jednim stanarom zgrade, koji ga konstantno prijavljuje policiji. Dok su ostali stanari potpisali saglasnost, samo jedan od komšija nije dao svoj pristanak da Vladimir vežba u vremenu propisanom kućnim redom.

vladimir aćimović

Profesija kojom s bavi podrazumeva da mora svakodnevno da vežba.

Poslednje dve godine retko je u Nišu, a kada vežba to radi u periodu kada su ljudi na poslu. (od 10 do 14 časova)

Poruka nadležnih organa je bila da bavljenjem svojim poslom, krši Zakon o javnom redu i miru. „Predlagano mi je da skupoceni instrument prebacim u podrum. Prećeno mi je i oduzimanjem istog“, piše on.

„Kao uzorni student i građanin Republike Srbije, osećam se duboko poraženim što sam sa svojih osamnaest godina primoran da izlazim pred sud u pratnji advokata“, dodaje.

Smatra da negativna presuda može dovesti do katastrofalnih posledica po muzičko školstvo u Republici Srbiji. S obzirom da je stav Zakona nejasan, jedna ovakva presuda može poslužiti kao kamen temeljac za niz sličnih rešenja u budućnosti.

„Neophodno je da se jasno razgraniči: sviranje klavira nije buka i umetnost ne može i ne sme biti prekršaj“, piše Vladimir Aćimović. Na kraju svog pisma, upućenog predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, postavlja pitanje:

Da li je bavljenje umetnošću koja nikoga ne ugrožava prekršaj?