Nema otkazivanja male mature: Prijava za polaganje 1. juna

Popunjavanje testa
Nema otkazivanja male mature. Foto: pixbay

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da će polaganje male mature za osmake biti održano. Testovi će se polagati u učionicama, po principu jedan učenik na četiri kvadrata i nastavnik koji dežura, izjavio je ministar. Mala matura održaće se 17, 18 i 19. juna.

Polaganje male mature 2020. godine biće održano po već ranije napravljenom kalendaru. Pripremna nastava za osmake počeće 6. juna na platformi RTS Planeta, a od 8. do 16. juna za one koji žele biće organizovana u školama. Mali maturanti će tokom 3, 4, i 5. juna moći da poprave svoje ocene.

Prijava za polaganje male mature biće realizovana 1. juna, osmaci treba da donesu đačke knjižice, sliku i svu potrebnu dokumentaciju kako bi se registrovali. Tada će u školama dobiti i dva probna testa- test maternjeg jezika i kombinovani test, koje će raditi  kod kuće. Testove će vratiti sutradan, 2. juna, i tada će se u školama raditi probno polaganje testa iz matematike. Učenici će dolaziti u različito vreme, kako bi se izbegle gužve, a škole će biti otvorene od 8 do 20 časova.

Škole su dezinfikovane i obezbeđena je zaštitna oprema. Ove godine polaganje se neće održavati, kao do sada, u sportskim salama. Ono će biti realizovano u učionicama, tako što će na 4 kvadrata biti po jedan učenik uz prisustvo dežurnog nastavnika. Probni testovi i testovi za maturu, kao i rezervni testovi su odštampani. Probni testovi dostavljeni su direktorima škola,  a testovi za polaganje mature čuvaju se pod ključem, rekao je ministar.

Polaganje velike mature i upis na fakultet

Veliki maturanti će svoje završne ispite polagati tokom prve nedelje juna. Polaganje će se održati po protokolu i bez gužvu, radi bezbednosti zdravlja. Pripremne nastave za fakultete orgaizovane su onlajn i trajaće do 24. juna, nakon čega će uslediti polagaje prijemnih ispita.

Studenti se u domove vraćaju od 15. maja, nakon čega će biti održan aprilski rok. Svoje obaveze završavaće i apsolventi, kao i studenti koji imaju praktičnu nastavu, rekao je ministar Šarčević.

Autor N.M.

Exe-Net