Nedelja izvođačkih umetnosti u Pozorištu lutaka

Danas počinje Nedelja izvođačkih umetnosti tokom koje se slavi moć pozorišne i izvođačkih umetnosti.

Ona obuhvata:
Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 20. mart
Svetski dan lutkarstva, 21. mart
Svetski dan pozorišta, 27. mart

Program Pozorišta lutaka povodom ovih važnih datuma obuhvata čitanje poruka istaknutih
umetnika, izvođenje pozorišnih predstava i lutkarske radionice.

Program Pozorišta lutaka:

Ponedeljak, 20. mart / Svetski dan pozorišta za decu i mlade

Ovaj dan se obeležava u organizaciji Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade
ASITEŽ, pod sloganom „Povedite dete u pozorište“.
Jasna i jednostavna poruka podstiče da je široko i inventivno koristimo. Upućena je
roditeljima, bakama, dekama, učiteljima, vaspitačima i starateljima. Bez obzira kog su
formata programi koje pozorišta širom sveta pripremaju, zadatak je isti i važan: preneti
poruke široj javnosti o značaju i dejstvu pozorišta u razvoju i vaspitanju dece i mladih.
Svake godine važnom porukom oglasi se i predsednica ASITEŽ-a Su Đajls iz Australije. U
ime ASITEŽ centra Srbije ovogodišnju poruku je pripremio Izvršni odbor ASIZEŽ-a Srbije.

11.00 i 13.00

Čitanje poruke povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade
Izvođenje predstave „Nedostajanje“ za učenike OŠ „Ratko Vukićević“

14.30

Poseta glumačke sekcije OŠ „Sreten Mladenović Mika“ koja obuhvata obilazak pozorišta i lutkarsku radionicu

Utorak, 21. mart / Svetski dan lutkarstva

Svetski dan lutkarstva se obeležava pod pokrovoteljstvom Međunarodne zajednice koja
okuplja ljude iz celog sveta koji doprinose razvoju lutkarske umetnosti UNIMA.
Lutkari širom sveta obeležavaju 21. mart kao svoj dan: izvode se besplatne predstave,
održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istknutih umetnika iz područja
lutkarstva.

10.00

Poseta učenika II razreda OŠ „Sreten Mladenović Mika“ koja obuhvata obilazak pozorišta i lutkarsku radionicu

12.00

Čitanje poruke povodom Svetskog dana lutkarstva
Izvođenje predstave „Nedostajanje“ za učenike OŠ „Radoje Domanović“

Četvrtak, 23. mart
18.00

Izvođenje predstave „Čarobnjak iz Oza“

Petak, 24. mart
18.00

Pozorište lutaka i EU info kutak Niš
Poseta Pozorištu lutaka i radionica izrade maski pod nazivom „Venecija – kraljica karnevala“

Nedelja. 26 mart
11.30

Izvođenje predstave „Vuk koji je ispao iz knjige“

Iz ASITEŽA kažu: Kada razmišljamo o pozorištu i izvođačkim umetnostima za decu i mlade, neizbežno razmišljamo o tome u kakvim se vremenima, u kakvim društvenim okolnostima njime bavimo. I onda razmišljamo o ratovima, podelama, epidemijama, ekološkim krizama. Da – na žalost je tako. A onda se okrećemo i spasonosnoj misli da sve to ne može zauvek da traje. A istini za volju, još uvek se ne vidi ni svetlo na kraju tunela. Nalazimo se, dakle, u liminalnom prostoru – tranzicionom, bezgraničnom prostoru koji se nalazi negde na granici prelaska iz jednog stanja u drugo. To je prostor neznanja, konfuzije i nesigurnosti, gde su napuštene neke stare istine, a nove se još uvek nisu pojavile. Ova tranzicija često počinje osećanjem gubitka, krize, straha, besmisla, ali sa svešću da više nema povratka u staro. U tom procesu napuštamo stara uverenja i ulazimo u granični prostor gde još uvek nismo našli nova.

Zato smo danas svi zajedno na PREKRETNICI.

I zato želimo da sve vas, naše kolege i saborce iz zemlje, regiona i sveta, pozovemo da zajedno promislimo kako ta PREKRETNICA može da se dogodi u prostoru mašte, umetnosti i kreativnosti.
Dakle, na pozorišnoj sceni. Ili učionici. Ili zelenoj livadi. Ili na bilo kom mestu gde se susreću izvođači i publika i doživljavaju dragoceno iskustvo razmene i zajedništva. Pozivamo vas da zajedno krenemo ka novim idejama. Mogli bismo naše zajedničko putovanje da nazovemo pohodom, maršem ili jurišem. Ali ono bi moglo da bude i vožnja bicikla ili lagana šetnja. Važno je da krenemo zajedno. Ka nečemu novom i uzbudljivom. Novim pričama, idejama, formama.

Predvođeni novim generacijama. Zborno mesto za početak puta je Svetska konferencija
pozorišta za decu i mlade, koja se održava u novembru 2023. u Beogradu i Novom Sadu, pod sloganom PREKRETNICA.

Ponosni smo što se ovogodišnja Konferencija dešava u Srbiji, jer ovo je posebna godina za
ASSITEJ Srbije. Ove godine naš savez obeležava jubilej – 20 godina od osnivanja, i ne postoji bolji način da se ovaj važan datum obeleži nego najavom ovako velikog događaja.

U ime jubileja našeg saveza i u ime zajedništva koje kontinuirano promovišemo, ovo pismo
potpisuju zajedno članice IO ASSITEJ-a Srbije

Diana Kržanić Tepavac
Milena Depolo
Sonja Petrović
Jovana Rakić Kiselčić
Zorica Filipović
Tatjana Nikolić.

Su Đajls, predsednica ASITEŽ-a poručuje da:

Na današnji dan, 20. mart 2023, spoznajemo koliki je značaj umetnika u pozorištu i izvođačkim umetnostima za mladu publiku: koristeći temeljno strukovno poznavanje svoje publike, oni mogu da donesu velike promene u živote dece. Pristup publici u pozorištu i performansu za mladu publiku je specifičan – deca i mladi se uvažavaju kao mudra i pronicljiva publika koja učestvuje i doprinosi kulturi, i koja ima pravo da iskusi umetnost uz svu slobodu izražavanja.
Kada damo prostor i kada uvažavamo maštu mladih ljudi, dajemo im temelje na kojima mogu da izgrade čvrstinu i samopouzdanje.
Jedan od primarnih ciljeva ASSITEJ-a je da ujedini stvaraoce širom sveta i pruži mladoj publici mogućnost da iskusi ono što pozorište i performans nude – da kroz umetnost izraze emocije, prikažu neopipljivo, tumače kompleksnost sveta. Da bismo to uradili, moramo da budemo otvoreni za svu raznolikost umetničkog stvaralaštva koje naša globalna mreža nudi i da pozdravimo inovacije koje dolaze iz ograničenja, izazova i specifičnih okolnosti.
Nekada nismo u mogućnosti da odvedemo decu u pozorišne zgrade. Ponekad takvo mesto ne postoji. Ponekad to onemogućavaju fizičke, ekonomske, geografske ili društvene barijere.

Ipak, svaki put kada se naša svetska zajednica okupi radi razgovora i razmene, bilo onlajn ili lično, postajemo svesniji različitih načina na koje umetnici i kreativci, svako u svom kontekstu, omogućavaju doživljaj pozorišta i performansa mladoj publici. Kako je divno čuti i videti toliko primera širom sveta kada pozorišta i performansi odlaze tamo gde su deca i mladi: u njihove škole i vrtiće, na ulice, opštinske prostorije, bolnice, na sportske terene, u zatvore, u njihove kuće, u javne prostore, na ekrane njihovih kompjutera, telefona ili im se obraća kroz radio aparate. Zahvaljujući povezanosti naše svetske zajednice na mreži i susretima na našim skupovima, videli smo i čuli izvanredne priče o borbi, hrabrosti i odlučnosti i pozdravljamo različite načine na koje naša kreativna zajednica pokušava da se razvija, da bi otvorila veći pristup publici i zadovoljila njene potrebe.

Pozorište i performans menjaju život: omogućavaju ljudski kontakt, širenje ideja, deljenje nade, donose eksploziju radosti. Bez obzira da li u zgradi pozorišta ili na neki drugi način, stvaranje čuda, zajednički trenutak ili intrigantan ritual je nešto što može da promeni dan ili život, čak i trenutno. Kroz pozorište i scensku umetnost prepoznajemo ono što nam je svima zajedničko i naši vidici postaju širi.

Na ovaj Svetski dan pozorišta i performansa za decu i mlade pozivam sve nas koji radimo u ovom sektoru da potražimo put do nove mlade publike koju ne poznajemo i sa kojom se još nismo susreli. Pristup pozorištu i predstavama nije uvek moguć, pa je na nama, stručnjacima u ovoj oblasti, da to omogućimo, gde god i kako god možemo. Neophodno je, u kakvim god da se okolnostima nalazimo, da našim različitim praksama premostimo jaz između stvarnosti i mašte i otvorimo mogućnosti za svu decu i mlade, svuda na svetu.

Global Digital Clinik