„Nauk nije bauk“ ipak i sledeće godine

Nauk nije bauk

Iako je u gimnaziji „Svetozar Marković“ pre nekoliko dana najavljeno da se naredne godine festival „Nauk nije bauk“ neće održati, već da će se započeti sa pripremom novog koncepta za neki naredni period, ipak je doneta odluka da festival nastavi redovno da se održava, uz veću podršku grada.

Jedna od najpoznatijih naučnih manifestacija, koja se u kontinuitetu održava svakog proleća od 2009.godine, i po kojoj je grad Niš postao još poznatiji ne samo u našoj zemlji već i u inostranstvu, Festival „Nauk nije bauk“, neće biti ugašena, ni prekinuta. Ova odluka doneta je na sastanku gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića, i direktora gimnazije „Svetozar Marković“, Marijana Mišića.

”Festival Nauk nije bauk, po kojem je naš grad postao prepoznatljiv i na kojem su tokom cele prethodne decenije promovisana i predstavljana naučna dostignuća, ostvarenja i inovacije u naprednim tehnologijama, ne sme da prestane da postoji. Grad Niš kao grad naprednih tehnologija, univerzitetski grad, grad znanja, neće dozovoliti da se jedna takva manifestacija ugasi, čak naprotiv, podržaćemo da ona u budućnosti bude još veća i značajnija“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Bulatović dodaje i da festival zaslužuje ne samo bolju finansijsku podršku, već i angažovanje većeg broja ljudi, kako iz škole tako i iz grada i gradskih organa. On je izrazio spremnost grada da pruži svaku vrstu pomoći.

U planu je bila pauza, ne ukidanje festivala

Marijan Mišić izjavio je da je bio iznenađen pažnjom i zabrinutošću zajednice kada je najavljeno da festivala neće biti sledeće godine.

”Moram da naglasim da mi nismo želeli da ugasimo „Nauk nije bauk“, već da jednostavno napravimo pauzu i uspostavimo novu koncepciju. Gradonačelnik nas je pozvao i obećao bezrezervnu podršku Grada, i nakon razgovora sa ostalim partnerima i učesnicima u ovom projektu, svesni odgovornosti koju imamo, dogovorili smo da odmah krenemo u pripremu novog, 11. festivala. Zbog obimnih priprema koje zahtevaju više vremena, Nauk nije bauk neće biti održan marta, već najverovatnije krajem maja, a još razmišljamo i o lokaciji. Verujemo da ćemo na pravi način uspeti da odgovorimo na sve nove izazove u nauci, ali i da stvorimo uslove kako bi smo sa potpuno novim sadržajima i dostignućima mladih dočekali sledeći festival“, rekao je direktor Mišić.

On je dodao da je prethodnih deset godina, uz oduševljenje sadržajima i dostignućima mladih u nauci, više od 100.000 ljudi iz Srbije i inostranstva posetilo „Nauk nije bauk“, posebno istakavši da će uz podršku Grada ova manifestacija dobiti novi oblik i mnogo šire dimenzije.