Nastavak suđenja za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac: Kontradiktorne izjave svedoka

Naplatna rampa
Naplatna rampa. Foto: Arhiva, Ilustracija

Suđenje vozaču „Koridora Srbije“ Dejanu Stanojeviću za nesreću na naplatnoj rampi „Doljevac“ u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52), a pet osoba je povređeno, nastavljeno je u Osnovnom sudu u Nišu.

Svedočili su inkasanti sa naplatne rampe „Doljevac“ i jedan od policajaca koji su obezbeđivali tu deonicu auto-puta od Niša ka Leskovcu.

Među povređenima u udesu nalazio se i direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić, ali on nije prisustvovao današnjem ročištu.

Inkasant Nataša Jevtić koja je prva svedočila, a koja se nalazila na naplatnom mestu u trenutku kada je vozilo „Koridora Srbije“ udarilo u automobil u kome su pored Stanike Gligorijević bili i njeni sestra i zet, nije mogla da među prisutnima u sudnici prepozna vozača, optuženog Dejana Stanojevića.

Ona je rekla da je neposredno pre udesa primetila crni automobil koji se velikom brzinom približavao naplatnoj kućici, zbog čega je uplašeno skočila sa svog radnog mesta i krenula ka izlaznim vratima.

Jevtić je na suđenju najpre rekla da je videla da je vozač automobila koji je izazvao udes izašao iz automobila i krenuo ka zadnjem delu automobila, ali je nakon svedočenja kolege sa naplatne rampe koje je bilo oprečno njenom svedočenju, izjavila da nije sigurna da je videla vozača kako izlazi iz automobila.

Istakla je da je bila uznemirena nakon udesa i da je „moguće da je sve pomešala“.

Aleksandar Dinić, inkasant koji je prvi dotrčao do mesta udesa, izjavio je da je neposredno nakon sudara, u vozilu koje je udarilo drugo vozilo zatekao vozača koji rukom pridržava povređenog suvozača koji je usled udarca, „preleteo“ sa zadnjeg na sedište u prednji deo vozila.

Dinić je detaljno opisao položaj povređenog suvozača, a potom je to učinio i policajac Bratislav Micić, nakon čega je reagovao advokat oštećenih Božo Prelević i izjavio da su njihove izjave kontradiktorne.

Prelević je istakao da su svedoci poptuno različito opisali položaj tela suvozača u vozilu nakon udesa i dodao da je jedna od kontradiktornosti to što je policajac rekao da je u vozilu video suvozača koji je ležao preko instrument table, sa nogama zaglavljenim između suvozačevog sedišta i stuba, iako je naslon sedišta preko kojeg je „navodno“ pao ostao uspravljen.

Sva tri svedoka potvrdila su tvrdnje odbrane optuženog da je u momentu udesa na naplatnoj rampi bila magla.

Sestra nastradale Stanike Gligorijević, Mirjana Aleksić i njen suprug po izlasku iz sudnice vidno ogorčeni istakli su da nije tačno da je na naplatnoj rampi bila magla.

Aleksić je rekla da su svedoci sa naplatne rampe „potplaćeni“ i da se njihove izjave ne poklapaju sa onim što se stvarno dogodilo.

Podsetimo, nesreća u kojoj je stradala Stanika Gligorijević dogodila se 31. januara 2019. godine.

Automobil škoda u kojoj je bio direktor Koridora Babić uleteo je velikom brzinom u prostor naplatne rampe gde su dva vozila već stajala. Za nesreću je optužen vozač Koridora Srbije, a kako je otkrio Insajder njega je tužilaštvo osumnjičilo za blaži oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, iako je u samoj nesreći poginula jedna osoba.

Tužilaštvo je zatražilo da se Stanojeviću izrekne zatvorska kazna od pet godina i da mu u istom periodu bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom. Sam Stanojević na prvom ročištu, održanom 22. novembra 2019. godine, izjasnio da delimično priznaje izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

Na prethodnom ročištu, 20. avgusta, saslušan je sudsko-medicinski veštak Stevan Todorović koji je veštačio Stanojevićeve povrede, podseća agencija Beta.

Prikazana su i četiri snimka nadzornih kamera sa naplatne rampe Doljevac, od kojih jedan pokazuje dešavanja u vreme nesreće, a prekida se na dva minuta, tako da se trenutak udara Babićevog službenog vozila u drugo vozilo ne vidi.

Podsetimo, tužilaštvo je još ranije za Insajder navelo da je JP Putevi Srbije dostavilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac, u vezi sa nesrećom u kojoj je poginula Stanika Gligorijević.

Međutim, u niškom tužilaštvu su u odgovoru Insajderu naveli da na snimku nedostaje deo u trajanju od dve minute, a „događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen je baš u tom periodu“.  Iako je Insajderu dostavljen pisani odgovor, samo dan kasnije tužilaštvo je pokušalo da demantuje ono što su sami napisali.

O snimcima je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike kada je naveo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca.

Izvor: Insajder