Narodno pozorište: Premijera predstave Vaskrs na Moglenu, u produkciji „Niški svici“

Vaskrs na Moglenu
Vaskrs na Moglenu

U Narodnom pozorištu u Nišu, u subotu, drugog novembra, sa početkom u 20 časova, biće održana premijera predstave Vaskrs na Moglenu, u produkciji „Niški svici“, u režiji Dejana Cicmilovića, po tekstu Aleksandra Mihailovića. Uloge tumače Aleksandra Arizanović, Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović.

Osnovna ideja za dramu „Vaskrs na Moglenu“, proizašla je iz jedne ratne epizode, koja se odigrala 5. maja 1918. godine na Solunskom frontu, opisane u romanu Stevana Jakovljevića „Srpska trilogija“. Naime, toga dana, na Uskrs, iz svojih rovova, izašli su srpski i bugarski vojnici i čestitali jedni drugima praznik, te na taj način, uspeli da na trenutak zaustave jedan krvavi rat.

Priča počinje jula 1914. godine na brodu Beč – Konstanca, zatim se nastavlja preko Prokletija, Krfa i Kajmakčalana, do Uskrsa 1918. godine na Moglenskim planinama, gde je došlo do pomenute „vojničke neposlušnosti“ dveju armija.

Ova gotovo nestvarna priča iz novije istorija balkanskih sukoba je više priča o praštanju, ljudskosti i plemenitosti malog čoveka, koga godine mržnje i stradanja nisu onečovečile, nego pokušaj scenske rekonstrukcije jednog istorijskog događaja.

Cena karata je 300 RSD i mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Aleksandar Mihailović rođen 1972. godine u Nišu.

Obrazovanje
– Gimnazija „9. maj“, Niš – Odsek: Dramski – gluma, klasa Miroslave Vuković – Kurić
– Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini – Odsek: Dramski, klasa prof. Božidara Dimitrijevića (diplmirao 1999. godine)
– Režirao 4 pozorišne predstave:

„Sekund i 35“ N. Romčević, AP SKC Niš
„Zer0“ M. Todorović i N. Đorđević, AP SKC Niš
„Beogradska trilogija“ B. Srbljanović, AP SKC Niš
„Mostovi“ autorski rad u okviru međunarodnog projekta „Balkanska pozorišna mreža“ urađen kroz partnerstvo „Centre for common ground“ iz Skoplja i „Centre for drama education“ iz Mostara, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

– Autor koncepta Ceo grad je pozornica međunarodnog festivala studentskih pozorišta „Urban Fest“ u Nišu.

Dejan Cicmilović, rođen 21.07.1971.

Srednju glumačku šklou završio u Nišu u klasi Mime Vuković Kurić. Diplomirao predstavom „San letnje noći“ V. Šekspir (Oberon) u Narodnom pozorištu u Nišu. Od 1991 – 1993. u stalnom angažmanu u Teatru „Joakim Vujić“ u Kragujevcu. 1993. upisuje glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi prof. Svetozara Rapajića. Diplomirao je 1997. predstavom „Ljubavnik“ H. Pintera (Ričard) u Teatru „Bojan Stupica“ u Beogradu.

U pozorištima u Kragujevcu, Nišu, Prištini, Zaječaru, Beogradu, Krševcu, Leskovcu, Kosovskoj Mitrovici, kao i na filmu, televiziji i radiju, odigrao više od 140 uloga.

Režirao u amaterskim i profesionalnim pozorištima preko 40 predstava po delima B.Stankovića, B.Nušića, A.Popovića, Lj. Simovića, J.Sterije Popovića, V.Šekspira…

Na dramskom odseku, grupa za glumu pri Fakultetu humanističkih nauka u Nišu radio kao asitent na predmetima scenski govor i tehnika glasa. Os oktobra 2009. profesor glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

U stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu Niš (prvak drame).