Narodno pozorište organizuje sastanak međunarodne pozorišne asocijacije ,,7 plus”

narodno pozorište

Narodno pozorište u Nišu organizuje sastanak međunarodne pozorišne asocijacije ,,7 plus“ koji će biti održan 08. septembra sa početkom u 12.00 sati u New City Hotel-u, drugog festivalskog dana ,,Teatra na raskršću”.

Sastanku će prisustvovati čak 12 članova iz asocijacije koji dolaze iz 7 zemalja.

Članovi iz Litvanije su Olga Polevikova i Vladimir Gurfinkel, predstavnici Teatra Rusdrama iz Vilnjusa; članovi iz Rusije Tatjana Trojanskaja, predstavnica Teatra ,,Masterskaja” iz Sankt Peterburga, kao i Tatjana Cvetkova i Ala Judina, predstavnice Teatra na Vasilevskom iz Sankt Peterbura; članovi iz Bugarske Vasilka Bumbarova i Vasil Vasilev, predstavnici Dramsko-lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev” iz Plevena. Iz Rumunije dolazi Bogdan Kostea, predstavnik teatra ,,Joan Slaviči” iz Arada; iz Estonije Filip Los, predstavnik Vene Teatra iz Talina; iz Severne Makedonije, Skoplja glumac Dejan Lilić, a iz Srbije Spasoje Ž. Milovanović, predstavnik Narodnog pozorišta Niš.

Pozorišna asocijacija ,,7 plus“ je osnovana pre dve godine Plevenu u Bugarskoj, a čine je pozorišta iz sledećih zemalja: Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Rumunija,Severne Makedonije, Bugarske i Srbije. Ova pozorišna grupacija ima za cilj otvoranje kulturnih prostora za ostale članove, razmenu umetnika i autora, kao i produkciju zajedničkih projekata sa posebnim akcentom na mlade reditelje i savremenu dramaturgiju. Asocijacija je otvorena za nove članove što i simbolizuje reč ,,plus“ u samom nazivu.

Narodno pozorište Niš kao jedini predstavnik srpskog teatra u ovoj asocijaciji na ovaj način otvara nove kulturne prostore, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.