Napad na urednika Niške inicijative

Foto: FB Srđan Nonić
Foto: FB Srđan Nonić

Radnik gradske uprave u Nišu, Nikola Panić, koji je i glavni i odgovorni urednik provladinog medijskog sajta Gradski portal 018, 13. januara,  fizički je nasrnuo na Srđana Nonića, glavnog i odgovornog urednika portala Niška Inicijativa, i zapretio da će mu “polomiti ruke i noge”, nakon što ga je Nonić snimio u kazinu u toku radnog vremena.

Na telefonskom snimku, koji je objavila Niška inicijativa, vidi se kako Nonić 13. januara pre podne snima Panića u kazinu u centru grada, i kako Panić potom zahteva da obriše snimak, preteći da će da mu polomi telefon, ruke i noge.

Nakon kraće rasprave i odbijanja da obriše snimak, Panić je nastavio da fizički napada Nonića, kako bi mu oteo telefon iz ruke, što je dovelo do petominutne potere koja se nastavila nakon ulaska urednika Niške inicijative u zgradu MUP-a, piše Niška inicijativa.

Portal dodaje da je po ulasku u samu zgradu i pokušaja da prijavi napad i zatraži policijsku zaštitu, Panić ponovo nasrnuo na Nonića na portirnici, što su i zabeležile nadzorne kamere PU Niš. Brzom reakcijom policijskih službenika, Panić je odmah odveden u neku od prostorija gde je dao izjavu.

Nonić je prijavio napad Policijskoj upravi Niš, a Više javno tužilaštvo, nadležno za bezbednost novinara, pozvalo ga je da da izjavu.

Policija je u koordinaciji sa Tužilaštvom u Nišu, koje ima posebno odeljenje za napade na novinare, prikupila sve snimke sa kamera koje pokrivaju deo grada u kome se desio napad i na kojima se može videti kompletan tok događaja. Odsek za forenziku je preuzeo kompletan materijal sa telefona Nonića, kao i za ranije prepiske u kojima Panić obećava trećim licima da će „da prebije Nonića, makar ga uhapsili“.

Global Digital Clinik