Nalazište Medijana dobija naoružano obezbeđenje, Nišlije plaćaju 2 milona dinara beogradskoj firmi

arheolozi
Arheološko nalazište Medijana; Foto: TON

Niški narodni muzej platiće 2.019.180 dinara odnosno 2.423.016,00 dinara sa PDV-om, firmi Sion Gard Doo iz Beograda, za usluge naoružanog obezbeđenja koje će svakog dana od 20 do 8 sati ujutru, uključujući i državne i verske praznike, provoditi na arheološkom nalazištu “Medijana”.

Kako se navodi obezbeđivanje podrazumeva obilazak nalazišta, nadzor dva objekta, kao i monitoring u objektu na ulazu, kao i kulturno ponašanje prema posetiocima i zaposlenima.

Na portalu javnih nabavki stoji da će beogradska firma godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora voditi računa o 4,5 hektara sa pripadajućim objektima, u drugoj smeni u trajanju od 12 sati moći će da bude isključivo jedan radnik obezbeđenja, čija će satnica biti 461 dinar, odnosno 533,20 dinara sa PDV-om.

Usluge koje će radnici obezbeđenja pružati su pre svega, kako stoji Portalu javnih nabavki, kontrola građana prilikom ulaska u objekte arheološkog nalazišta “Medijana” u vreme obezbeđenja, kao i obilazak i kontrola objekata i instalacija.

“Upozoravanje, sprečavanje, otklanjanje, u skladu sa tehničkim i fizičkim mogućnostima, potencijalne opasnosti od elementarnih nepogoda, havarija i drugih opasnosti koje mogu ugroziti objekte, imovinu u objektima, kulturna dobra. Posedovanje stručnog znanja da se sva tehnička sredstva obezbeđenja i protivpožarne zaštite kojima je objekat snabdeven pravilno upotrebe i koriste”, navodi se u dokumentaciji.

Dodaje se da će radnici obezbeđenja imati obavezu preuzimanja preventivnih mera zaštite od požara, gašenja požara, a moraće i da obaveste javne službe i preduzmu mere kako bi oklonili posledice eventualnog požara, u skladu sa procedurom, a biće i još nekih zaduženja.

“U slučaju otkrivanja radnje ili postupka koji ima obeležje krivičnog dela odmah se obaveštava nadležno lice Muzeja i/ili nadležni MUP, odnosno obezbeđuju se mogući, eventualni tragovi izvršenja krivičnog dela; po potrebi, saradnja sa nadležnim organima MUP-a, vatrogasnim brigadama i hitnom pomoći, obaveštavanje nadležnih organa MUP, o svim slučajevima ugrožavanja bezbednosti zaposlenih ili imovine naručioca”, navodi se.

Global Digital Clinik