Najviše zaraženih u Nišu od izbijanja pandemije

domu zdravlja
Dom zdravlja - Niš

Juče je u Nišu koronavirus potvrđen kod 292 osobe, što je najviše od izbijanja pandemije. Među obolelima su i čitave porodice, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Jerkan kaže da je broj broj pacijenata u kovid ambulantama te zdravstvene ustanove naglo  krenuo da raste 22. februara a da se ovih dana dnevno pregleda oko 1.600 pacijenata.

„Do 21. februara imali smo 550 do 600 pacijenata, od kojih je 60 do 70 pacijenata bilo u kovid ambulanti zbog prvog pregleda. Poslednjih dana zbog prvog pregleda dolazi 400 do 450 pacijenata, a više od polovine njih je pozitivno na koronavirus“, izjavio je Jerkan.

On je ukazao da je skoro 40 odsto pacijenata mlađe životne dobi, između 25 do 35 godina, a sve je i više dece.

„U dečijoj kovid ambulanti imali smo do skoro dnevno 30 do 40 dece, a juče preko 100, od kojih je 60 bilo zbog prvog pregleda. Srećom deca imaju blagu kliničku sliku i simptome nalik gripu“, rekao je Jerkan.

Dodao je da se uglavnom radi o deci između 12 i 14 godina.

Kako je rekao, na žalost, među odraslima je sve više pacijenata koji zbog upale pluća i teške kliničke slike moraju da budu upućeni na dodatne preglede i lečenje u niški Klinički centar.

„Dnevno se 20 do 25 pacijenata uputi u Klinički centar, a ranije je to bilo svega petoro ili najviše 15 pacijenata. Među teško obolelim su i mladi ljudi, a među preminulima ima dosta i pacijenata srednjih godina“, naglasio je Jerkan.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija u Nišu je dramatična i lekari su za pooštravanje mera i uvođenje policijskog časa.

„Mišljenja sam da je potrebno za vikend ostaviti otvorene samo prodavnice prehrambenih proizvoda i apoteke, a sve ostale zatvoriti. Građanima treba dozvoliti da slobodno šetaju i izalaze, ali u prirodu, a ne u kafiće i kafane“, istakao je Jerkan.

Kazao je i da je mišljenja da je potrebno kafiće i ustanove u kojima se održavaju različite manifestacije zatvoriti u narednih 14 dana kako bi se zaustavilo širenje epidemije.

„Na Gradskom kriznom štabu doneli smo mere koje su korektno realizovane, ali su po mom mišljenju preblage. Medjutim, gradski Krizni štab nema tu nadležnost da zatvara prodavnice i kafiće“, izjavio je Jerkan.

Dostava hrane u Nišu