Najpoznatiji ruski džez muzičar nastupiće na Nišvilu

najpoznatiji ruski džez muzičar
Igor Butman

Najpoznatiji ruski džez muzičar nastupiće sa svojim sastavom na predstojećem Nišvilu u subotu 15. avgusta 2020. godine.

Najpoznatiji ruski džez muzičar, Igor Butman, nastupiće sa svojim sastavom na ovogodišnjem Nišvilu. Članove sastava, između ostalih, čini Evgenij Pobožji, poslednji pobednik gitarskog takmičenja koje organizuje Herbie Hancock Institute of Jazz. Takođe i
klavirista i pevač Oleg Akuratov koji je 2018. godine osvojio drugu nagradu na „Sarah
Vaughan“ vokalnom takmičenju.

Saksofonista, Igor Butman rođen je u Sovjetskom Savezu, 1961. godine, a sa 26 godina otišao je u SAD. Studirao je džez izvođenje i kompoziciju na Berklee koledžu u Bostonu. Tamo je vodio svoj bend sa pijanistkinjom Rachel Z. Svirao je i snimao u sastavima koje su vodili Billy Taylor Walter Davis Jr, Monty Alexander. Na njegovom prvom solo albumu u Americi (1993) svirali su Eddie Gomez, Lyle Mays i Marvin “Smitty” Smith.

Najpoznatiji ruski džez muzičar
Igor Butman. Foto: Artem Moiseev

Na poziv Wyntona Marsalisa, koji je uvek isticao Butmana kao izuzetnog muzičara, bio je solista Lincoln Center Jazz Orchestra na turneji u Rusiji 1998.  Nastupao je kao specijalni gost sa još dosta poznatih američkih umetnika, među kojima su i Ray Charles, George Benson i Al Jarrea.

Godine 2006. je snimio album “Magic Land”, baziran na muzici iz sovjetskih igranih i crtanih filmova, na kojem su svirali Chick Corea, John Patitucci, Randy Brecker, , Stefon Harris i Jack DeJohnette.

Taj album je sledeće godine objavljen u Rusiji (“zlatna pločaza više od 15.000 prodatih kopija) i USA na etiketi “Sony BMG Russia”. Od 2008. godine “Magic Land” je distribuiran širom sveta.

Igor Butman: veliki promoter ruske džez muzike u svetu

27. oktobra 2011. godine, na koncertu kojim je proslavio pedeseti rođendan, Igor Butman je u Kremlin sali u Moskvi (najvećoj u zemlji) pred 6.000 posetilaca. Nastupio u svetskom džez krem društvu. Taj koncert se smatra jednim od najznačajnijih džez događaja u Rusiji, a Igor Butman je dan kasnije od tadašnjeg predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva dobio zvanje “narodnog umetnika”.

Butman je i blizak prijatelj sadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina, sa kojim igra hokej. Takođe je i zaslužan je i za prvi susret Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je više puta istakao da je Igor Butman njegov omiljeni saksofonista.

2007. godine pokrenuo je svoju muzičku etiketu “Butman Music” čiji je primarni cilj promocija ruskih muzičara u svetu. Za nju su snimali i Bill Evans, Michael Brecker, Carla Cook itd. Igor Butman je osnivač i direktor festivala “The Triumph of Jazz”, koji se svake godine u najvećim ruskim koncertnim salama predstavlja najznačajnije svetske umetnike. Vlasnik je i umetnički direktor moskovskog džez kluba “Le Club” otvorenog 1998. godine. Klub je uvršten na Downbeat listu 100 najboljih džez sala na svetu.

Exe-Net